Start nieuwe Geheugenpoli ETZ per 1 september

7 september 2017

Vanaf 1 september kunnen patiënten terecht op de nieuwe Geheugenpoli. Dit spreekuur vindt plaats bij de neuroloog of de geriater.

Patiënten met geheugenproblemen, een vermoeden op dementie of een andere cognitieve stoornis worden via de huisarts doorverwezen naar de Geheugenpoli. In beginsel worden patiënten onder de 60 jaar gezien door de neuroloog. Patiënten van 75 jaar en ouder komen bij de geriater terecht. Voorlopig worden patiënten bij de neuroloog op ETZ Elisabeth gezien en patiënten onder behandeling bij de geriater op ETZ TweeSteden en ETZ Waalwijk.

Multidisiplinair overleg van de Geheugenpolikliniek.

Mijlpaal

“We zijn ontzettend blij met deze mijlpaal”, zegt Ralf Vingerhoets, geriater bij het ETZ. “Deze intensieve samenwerking biedt optimale zorg aan de patiënt.” Gerwin Roks, neuroloog bij het ETZ, sluit zich bij zijn collega aan. “Het is goed dat de neuroloog en geriater samen optrekken vanwege de verschillende behandelproblematiek. Bij mensen onder de 60 jaar worden vaak andere en minder vaak voorkomende diagnoses gesteld dan bij oudere patiënten. Oudere patiënten daarentegen kampen vaak met zwaar medicijngebruik en comorbiditeit. Dat is wanneer een patiënt meerdere aandoeningen heeft.” Vingerhoets vult hem aan: “Daarom overleggen neuroloog en geriater veel met elkaar en is er goede afstemming met de huisarts.”

Samenwerking

Patiënten onder behandeling bij de Geheugenpoli worden wekelijks besproken in het multidisciplinair overleg, met onder andere de neuroloog, de geriater, de psycholoog, de psychiater, de casemanager, de specialist ouderengeneeskunde en de arts-assistenten in opleiding. Ook de huisarts wordt uitgenodigd voor dit overleg.

Het Multidisciplinair Overleg - Geheugenpoli

Geheugenpoli

De Geheugenpoli is bedoeld voor mensen met geheugenproblemen, vergeetachtigheid en gedragsveranderingen, van wie de huisarts een diagnose wil of twijfelt over de diagnose. Geheugenklachten komen vooral op oudere leeftijd voor. Ook jongere mensen kunnen last van geheugenklachten krijgen. Voor een bezoek aan de Geheugenpoli geldt daarom geen leeftijdsgrens.