Oogartsen zetten nieuw echoapparaat in

25 augustus 2017

De oogartsen van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg hebben onlangs een nieuw echoapparaat in gebruik genomen. Het toestel maakt met behulp van een lichtbundel een scan van het oog. Dit gaat sneller en is minder belastend voor de patiënt dan de ‘oude’ methode, waarbij contrastvloeistof in de arm moest worden gespoten.

Er is al jaren een Optical Coherence Tomography (OCT) in gebruik in het ETZ, voor het monitoren van patiënten met natte macula degeneratie, diabetes en trombose in het oog. Maar met het nieuwe apparaat, de OCT-angiografie (OCTA) kunnen bewegende bloedcellen in beeld worden gebracht, waardoor contrastvloeistof in veel gevallen niet meer nodig is en meer informatie over de activiteit van de ziekte verkregen wordt.

Oogarts Janneke van Lith bij het nieuwe apparaat.

octa

Het ETZ is een van de eerste niet-academische ziekenhuizen in Nederland dat een OCTA gebruikt bij oogpatiënten met maculadegeneratie (netvliesveroudering). Dat is een oogziekte waarbij het gezichtsvermogen steeds verder achteruit gaat. Dit komt doordat de kwaliteit van de macula, ook wel gele vlek genoemd, afneemt. Daardoor wordt scherp zien steeds lastiger.

injecties

De oogartsen zetten het apparaat met name in bij patiënten die last hebben van ‘natte’ maculadegeneratie. Bij deze vorm groeien nieuwe bloedvaatjes onder de gele vlek. Deze bloedvaatjes zijn slecht van kwaliteit en kunnen lekken. De behandeling bestaat uit het geven van injecties. Daarmee kan de achteruitgang van het gezichtsvermogen in veel gevallen worden gestopt. Dagelijks krijgen tientallen patiënten zo’n injectie op de polikliniek Oogheelkunde in het ETZ.

lekkende vaatjes

De nieuwe OCTA kan de lekkende vaatjes direct in beeld brengen en daarmee kunnen de oogartsen aflezen hoe het staat met de activiteit van de ziekte. Oogarts Janneke van Lith-Verhoeven: “Tot voor kort kregen patiënten voor de diagnostiek een contrastvloeistof ingespoten. Dat is niet meer nodig bij het nieuwe apparaat, omdat het apparaat als een echo functioneert, alleen dan niet met geluid, maar met licht. Het licht is niet gevaarlijk voor het oog en het onderzoek duurt slechts enkele minuten.”

De komende periode testen de oogartsen de nieuwe techniek bij een selecte groep patiënten. Op termijn zetten de oogartsen de techniek standaard in bij alle patiënten met maculadegeneratie.