'Stop met roken vóór de operatie'

10 mei 2017

Taco Gosens - orthopedisch chirurgRoken heeft een negatieve invloed op orthopedische aandoeningen en ingrepen. Dat concluderen orthopedisch chirurg Taco Gosens en co-assistent Michael F. Nieboer na literatuurstudie. De bevindingen zijn in een artikel gepubliceerd op de site van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

Wat zijn de belangrijkste conclusies na het onderzoek? Dr. Gosens: “Rokers herstellen minder goed na een operatie en hebben een grotere kans op complicaties, zoals wondinfecties. De nadelen van roken zijn voor veel specialismen al bekend, maar hebben we nu ook voor orthopedie op een rijtje gezet. Hiermee kunnen we patiënten nog beter voorlichten.”

Advies

Gosens bespreekt de risico’s van roken altijd met zijn patiënten. “Ik adviseer ze om minimaal vier weken vóór een operatie te stoppen met roken. Dat vermindert aantoonbaar het risico op complicaties na een operatie. Ook heeft roken negatieve effecten op de genezing van breuken en pezen. Bovendien treden veel aandoeningen, met name slijtages van gewrichten en pezen, versneld op bij rokers. Soms reageren patiënten verbaasd, omdat ze denken dat je van roken ‘alleen maar’ kanker krijgt. Niets is minder waar.”

Gezond weer beter

Kortom, het onderzoek van Gosens en Nieboer bevestigt dat patiënten die vóór hun ingreep stoppen met roken beter en sneller herstellen dan rokende patiënten. Daarom is het ETZ al een aantal jaren geleden gestart met de campagne ‘Gezond weer beter’.

De NTvG publiceert een serie artikelen over de voor- en nadelen van roken. Gosens en Nieboer leveren met hun onderzoek een bijdrage aan deze serie.

Stop met roken rondom uw operatie