Verslag symposium hoofd-halskanker
21 april 2017
‘Haal hoofd-halsoncologie uit de onbekendheid’
Samen de ernstige, ingrijpende ziekte hoofd-halskanker aanpakken. Dat was de centrale boodschap van het symposium hoofd-halsoncologie, dat donderdag 20 april plaatsvond in de aula van locatie ETZ Elisabeth.
Tijdens deze drukbezochte dag door 140 professionals, onder wie diverse huisartsen, tandartsen, paramedici, KNO-artsen, MKA-chirurgen en diverse andere disciplines, werd hoofd-halskanker uit de onbekendheid getrokken. In een informatief programma kwam de doorverwijzing van patiënten, diagnostiek en behandeling, de rol van de casemanager en hyperbare zuurstoftherapie aan de orde. Ook spraken twee ervaringsdeskundigen over hun ervaring en overwinning van de ziekte en deelden ze de dilemma’s waar ze in het natraject mee kampten.

Multidisciplinair
Het symposium werd afgetrapt door Andy van Veen, MKA- en hoofd-halschirurg in het ETZ. Het ETZ is een van de acht centra in Nederland die deze patiëntengroep behandelt. Van Veen gaf bij de start een korte toelichting op de multidisciplinaire aanpak in het ETZ. Diverse zorgprofessionals, onder andere de casemanager, mondhygiënist, logopedist, maatschappelijk werker, medisch psycholoog en fysiotherapeut, zijn betrokken bij de behandeling van patiënten met hoofd-halskanker. Het ETZ heeft een preferred partnership met het Erasmus MC. Dat betekent dat er één centrum is met twee behandellocaties. We verdelen onze competenties. Zo bieden we de beste zorg zo dicht mogelijk bij de patiënt.
Hyperbare zuurstoftherapie
Bezoekers aan het symposium waren onder de indruk van de behandeling met hyperbare zuurstof. Deze behandeling wordt aangeboden in het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde (IvHG). Coen Persijn, directeur bij IvHG, gaf tijdens de lezing tekst en uitleg over deze behandeling, die bij hoofd-halsoncologiepatiënten met late bestralingsklachten wordt toegepast. Dankzij toediening van 100 procent zuurstof in een omgevingsdruk van 2,5 atmosfeer maakt het lichaam nieuwe bloedvaatjes aan die door bestraling beschadigd zijn. Daarnaast zorgt de behandeling voor de aanvoer van stamcellen naar het aangedane gebied met als effect het stimuleren en activeren van wondgenezing en herstel van weefsel. Huisartsen, medisch specialisten en verpleegkundig specialisten kunnen patiënten doorverwijzen naar het IvHG.
Stem kwijt
Aan het eind van de avond werd podium gegeven aan ervaringsdeskundigen Karel van der Straaten en Aad Hoozemans. Beiden overleefden hoofd-halskanker. Via een mechanisch stemgeluid namen zij de zaal mee in hun persoonlijke ervaringen. Door het verlies van hun stembanden hebben ze op een andere manier leren praten. Hoozemans: “Ik vond het afschuwelijk dat ik mijn stem ging kwijtraken. Ik heb me ook even afgevraagd: wil ik dat wel? Gelukkig heb ik de operatie wel ondergaan; het is inmiddels tien jaar geleden en geniet volop van mijn kleinkinderen.”
Boodschap
Verpleegkundigen en kartrekkers van het symposium Dorien Coenen en Jenny van Dongen sloten de dag af met een belangrijke boodschap: ‘Haal hoofd-halsoncologie uit de onbekendheid’. Coenen: “De ziekte kenmerkt zich door kleine tumoren met grote gevolgen: verminderde spraak, niet meer kunnen ruiken en proeven, aangedaan weefsel en soms zelfs verminking. Als we de symptomen voor deze aandoening vroegtijdig herkennen, hebben deze patiënten een goede prognose. Dat kunnen we alleen samen doen, vanaf de verwijzing vanuit de tandarts- of huisartsenpraktijk tot aan het nazorgtraject bij de logopedist.” De verpleegkundigen roepen alle zorgprofessionals op mee te doen aan de make sense campagne, die in september plaatsvindt.
Meer weten?
Wilt u meer informatie over hoofd-halsoncologie? Neem dan contact met ons op via het secretariaat MKA-chirurgie, (013) 539 24 36.
