Gepast gebruik van zorg

11 april 2017

Meer zorg is niet altijd beter. Daarom wordt steeds vaker gesproken over ‘gepast gebruik’ of ‘zinnige zorg’. Gepast gebruik gaat over de vraag of de zorg die u krijgt effectief en medisch noodzakelijk is.

In het ETZ bieden wij de best mogelijke zorg voor iedere patiënt. Maar goede zorg is wat anders dan veel zorg. ‘Gepast gebruik’ is het doen van de juiste dingen; niet meer en niet minder. “Voor een bepaalde ziekte bieden we verschillende onderzoeken en behandelingen aan. Maar de ene patiënt is de andere niet”, zegt Bart Berden, voorzitter Raad van Bestuur ETZ.

“Daarom krijgt de ene patiënt soms een andere behandeling dan de andere patiënt met dezelfde ziekte. Soms is het beter om niet alle behandelingen die mogelijk zijn uit te voeren. Als een patiënt bijvoorbeeld in de laatste fase van zijn leven is, is het verstandig om samen met de patiënt te beslissen welke behandelingen nog kwaliteit van leven bieden. En op basis daarvan te beslissen om een behandeling wel of niet uit te voeren.”

Hans Roemeling, voorzitter Cliëntenraad ETZ, vult aan: “Dé patiënt bestaat niet, ieder mens is uniek. De behandeling moet op het individu afgestemd worden door samenspraak en in overleg met de behandelaars.”

Bart Berden, voorzitter Raad van Bestuur ETZ, en Hans Roemeling, voorzitter Cliëntenraad ETZ, in gesprek over gepast gebruik van zorg.

Belangrijke rol voor de patiënt en zijn naasten

We kijken of een behandeling of onderzoek echt nodig is en door de patiënt écht gewenst wordt. Daarbij heeft de patiënt een belangrijke rol. Na het geven van belangrijke informatie, nodigen we de patiënten uit om mee te denken over hun behandeling.

“Om dat te kunnen, heeft de patiënt goede informatie nodig. Het is belangrijk dat dokter en patiënt het in de spreekkamer samen hebben over de verschillende behandelmogelijkheden, inclusief de voordelen, nadelen en risico’s. Dat beperkt de kans op de keuze voor een behandeling die weinig zin heeft. Voor het behandelgesprek tussen patiënt en dokter moet voldoende tijd worden genomen”, zegt Roemeling. 

Hulpmiddelen

Om onze patiënten bij ‘gepast gebruik’ te ondersteunen, heeft het ETZ verschillende initiatieven ontwikkeld. Bijvoorbeeld de Keuzehulp voor prostaat- en borstkanker. Keuzehulpen zijn bedoeld om u te helpen bij het maken van de keuze welke behandeling het beste bij u past. Hiermee kunt u zich goed voorbereiden op het gesprek met de arts en van gedachten wisselen over de best mogelijke behandeling.

Ook introduceren we binnenkort vergeet-me-nietjes in de wachtruimtes van de poliklinieken. Hierop staan drie vragen die u helpen bij het gesprek met de arts om samen te beslissen. Want goed voorbereid naar de dokter komen, helpt. Zo heeft u grip op uw eigen zorgproces.