Handtekening tegen antibioticaresistentie

27 maart 2017

Steeds vaker zijn bacteriën ongevoelig (resistent) voor antibiotica. Hierdoor worden infecties in de toekomst moeilijker te behandelen en kunnen bacteriën levensgevaarlijk worden. Voor de overheid reden om maatregelen te nemen. Ook de afdeling Infectiepreventie van het ETZ zet zich in om antibioticaresistentie tegen te gaan.

De tien deskundigen infectiepreventie hebben eind vorig jaar, tijdens het symposium Antibioticaresistentie, samen met honderden andere professionals een bacteriehandtekening laten maken. Deze handtekeningen staan symbool voor het tegengaan van groei van antibioticaresistentie. Daarmee werd een succesvolle start van de landelijke campagne gemaakt. De vereeuwigde, ingelijste ´bacteriehandtekeningen´ zijn nu tijdelijk te zien in de Medische Boulevard (hoofdgang) van ETZ Elisabeth.

Ook de deskundigen infectiepreventie Bregt de Hair (l.) en Angela Rutten hebben een bacteriehandtekening laten maken.

Nederland heeft een goede naam als het gaat om antibioticabeleid in de geneeskunde: beperkt gebruik en lage resistentie. De kunst is om dat zo te houden en waar mogelijk nog verder te verbeteren. 

Wil je meer weten of ook je handtekening zetten? Ga naar: www.daarwordtiedereenbetervan.nl

De afdeling Infectiepreventie is momenteel actief bij meerdere projecten betrokken, zoals i-4-1-Health en zorgnetwerken. Dit zijn internationaal omarmde concepten van multidisciplinaire samenwerking om onder meer goed gebruik van antibiotica te bevorderen en onjuist gebruik af te laten nemen.

Een van de ingelijste bacteriehandtekeningen. De actie staat uitgelegd op een poster.