Nieuwe dienstregeling busvervoer Arriva

7 december 2016

Op zondag 11 december start de nieuwe dienstregeling voor busvervoer. Op veel plaatsen worden wijzigingen doorgevoerd. De stadsdienst van Tilburg wijzigt ingrijpend.
 
Op diverse lijnen wijzigen de aankomst- en vertrektijden en zijn er andere routes. Dit heeft dus gevolgen voor het reizen via de busstations bij ETZ Elisabeth en ETZ TweeSteden.
 
Ook komt er een nieuwe naam voor het vervoer in Brabant: Bravo (afkorting van ‘Brabant vervoert ons’). Wil jij precies weten wat er gaat veranderen in de vertrek- en aankomsttijden? Klik dan hier. Of lees onderstaand overzicht.

Lijn 1 Noord – ETZ TweeSteden – Centraal Station – Stappegoor – ETZ Elisabeth
Lijn 1 rijdt op werkdagen overdag de hele dag een 10-minutendienst. Dat is in de daluren vaker dan nu. Op werkdagen rijdt in de avond tussen Centraal Station en Stappegoor – ziekenhuis ETZ Elisabeth een kwartierdienst. Zo ontstaan er meer reismogelijkheden.

Lijn 2 Reeshof – Wandelbos – Centraal Station – ETZ Elisabeth – Goirle
Lijn 2 blijft tussen Reeshof en het Centraal Station zijn huidige route rijden. Vanaf Centraal Station rijdt de bus door naar Goirle, grotendeels via de huidige route van lijn 11. In Tilburg Zuid wijzigt de route. Lijn 2 rijdt via de Broekhovensweg naar het ziekenhuis ETZ Elisabeth en vervolgens via Groenewoud (Berglandweg-Eifelweg-Stappegoorweg) naar Goirle. Via de halte op de Eifelweg blijven de scholen op Stappegoor bereikbaar vanuit Goirle. Deze wijziging heeft als voordeel dat het ziekenhuis ETZ Elisabeth én de scholen op Stappegoor rechtstreeks bereikbaar zijn vanuit Goirle en vanuit een groot deel van Tilburg (Reeshof, Wandelbos, Het Zand, De Reit). 

Lijn 2 rijdt op werkdagen overdag de hele dag een kwartierdienst. Tussen Reeshof en het centrum rijdt ook lijn 3. Samen rijden lijn 2 en lijn 3 in de spitsuren een 7,5 minutendienst. In de daluren en op zaterdag overdag rijden beide lijnen samen zes keer per uur en op zondag overdag ieder kwartier. 

Op de Oude Hilvarenbeekseweg komt een nieuwe halte voor lijn 2, ter vervanging van de vervallen halte op het Pater van den Elsenplein.

Lijn 3 Reeshof – Wandelbos – Centraal Station – Centrum
Deze nieuwe lijn bedient in Reeshof de wijken Koolhoven en Campenhoef. In Koolhoven rijdt de bus over de Koolhovenlaan. Er komen twee nieuwe haltes tussen de Vierhoutenstraat en Vroomshoopstraat en nabij de kruising met de Zierikzeestraat. Mogelijk is de nieuwe ontsluitingsweg  vanaf de Reeshofweg nog niet klaar op 11 december. De bus keert dan zolang bij de rotonde Reeshofweg-Witbrantlaan en heeft als eindhalte Station Reeshof. Zodra de nieuwe ontsluitingsweg klaar is zal de bus naar Koolhoven rijden.

Lijn 3 rijdt vanaf Koolhoven via Station Reeshof door de wijk Campenhoef naar winkelcentrum Heyhoef. Campenhoef krijgt daarmee weer zijn bus terug. De bus rijdt zijn oude route, dus via Kijkduinlaan-Kasterenlaan. Op de vroegere halteplaatsen komen nieuwe bushaltes. Dat is in de Kijkduinlaan bij de kruising met de Keizersveerlaan, bij de kruising met de Kruiningenstraat en in de Kasterenlaan bij winkelcentrum Heyhoef. 

Na winkelcentrum Heyhoef volgt lijn 3 de route van lijn 2, dus via Gesworen Hoek, Wandelbos, Het Zand en De Reit naar Centraal Station en het centrum. Lijn 2 en 3 rijden samen op het gezamenlijke traject vaker dan nu: op werkdagen in de ochtend- en middagspits 8 keer per uur en in de daluren 6 keer per uur. Op zaterdag overdag rijden beide lijnen samen zes keer per uur. Op zondag en tijdens vakanties rijden beide lijnen samen vier keer per uur. 

Lijn 3 rijdt op werkdagen in de ochtend- en middagspits vier keer per uur, in de daluren twee keer per uur. Op zaterdag en zondag overdag rijdt lijn 3 twee keer per uur.

In de avond rijdt lijn 3 niet. Reizigers naar Koolhoven kunnen dan met lijn 4, die in de avond een aangepaste route rijdt.

De huidige lijn 3 Centraal Station – ziekenhuis ETZ Elisabeth vervalt. Reizigers kunnen hiervoor lijn 142 of lijn 143 nemen.

Lijn 4 Reeshof – Centraal Station
Lijn 4 gaat in de avonduren (als lijn 3 niet rijdt) door Koolhoven rijden. Vanaf de rotonde Witbrantlaan-Reeshofweg rijdt lijn 4 de Koolhovenlaan in, keert na de tweede halte en rijdt weer terug naar de rotonde Reeshofweg, waar de normale route naar Station Reeshof en verder wordt vervolgd. 

Lijn 4 rijdt op werkdagen overdag de hele dag een kwartierdienst. Dat is in de spits minder vaak dan nu. Tijdens vakanties rijdt lijn 4 een halfuurdienst.

Lijn 5 Noord – Centraal Station
Lijn 5 rijdt vanaf Centraal Station via zijn huidige route door Besterd en Goirke naar Tilburg Noord. Vanaf de Von Weberstraat rijdt lijn 5 de huidige route van lijn 6 naar Busstation Noord en Stokhasselt, met eindpunt op het Verdiplein. Lijn 6 neemt de route van lijn 5 via Quirijnstok/ Heikant over. 

Het huidige deel van lijn 5 tussen Centraal Station en het ziekenhuis ETZ Elisabeth wordt overgenomen door lijn 2.

Lijn 6 Noord – Centraal Station
Lijn 6 rijdt vanaf Centraal Station via zijn huidige route door Loven en Goirke naar Tilburg Noord. Vanaf de Von Weberstraat rijdt lijn 6 de huidige route van lijn 5, via Quirijnstok/Heikant, naar Busstation Noord. Lijn 5 neemt de route van lijn 6 naar Stokhasselt over. 

Het huidige deel van lijn 6 tussen Centraal Station en het Wandelbos wordt overgenomen door lijn 7.

Lijn 7 Blaak – Centraal Station – Wandelbos
De huidige lijn 7 blijft ongewijzigd tussen De Blaak en het Centraal Station.

Vanaf het Centraal Station rijdt lijn 7 verder naar Wandelbos, via de huidige route van lijn 6. Lijn 7 rijdt de hele week een halfuurdienst. Tussen Centraal Station en Wandelbos is dat op werkdagen overdag minder vaak dan nu. Reizigers die in Wandelbos, Het Zand of Hasselt instappen krijgen wel een rechtstreekse verbinding met het centrum. Vanuit De Blaak wacht de bus wat langer op het station vanwege aansluitingen op bus en trein.

Lijn 8 Centraal Station – Het Laar
De route en frequentie van lijn 8 veranderen niet. Wel wijzigen de vertrektijden iets, om zo goed mogelijk aan te sluiten op de gewijzigde treintijden.

Lijn 9 Centraal Station – Berkel Enschot – Udenhout
Ook op lijn 9 veranderen de route en frequentie niet, maar wijzigen de vertrektijden wel.

Lijn 11
Is onderdeel van lijn 2 geworden.

Lijn 601 Stappegoor Shuttle
De Stappegoor Shuttle geeft een rechtstreekse verbinding tussen Tilburg CS en het onderwijsgebied Stappegoor. De lijn rijdt op werkdagen overdag een 10-minutendienst. Samen met lijn 1 is er iedere 5 minuten een bus tussen Tilburg CS en Stappegoor v.v.