ETZ kweekvijver voor medisch-specialistisch talent

7 oktober 2016

In het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) worden niet alleen jonge artsen opgeleid tot medisch specialist, maar worden ook sinds jaar en dag specialisten opgeleid tot ‘superspecialist’.
 
Een goed voorbeeld hiervan zijn twee getalenteerde fellows van de afdeling Chirurgie: Christine Vermeulen en Emiel Verdaasdonk. Een fellow is een chirurg die een of twee jaar als ‘gezel’ (=fellow) werkt om zich te verdiepen in een specialisatie. Christine werkt in het ETZ in het kader van onze nauwe samenwerking met defensie. Zij legt zich met name toe op de minimaal invasieve behandeling van aandoeningen van de bloedvaten, een van de speerpunten van de vakgroep Chirurgie.

Emiel heeft zich verdiept in de minimaal invasieve behandeling van aandoeningen van het spijsverteringsstelsel. Hij legde zich met name toe op de behandeling van darm- en endeldarmkanker, maar ook op de operaties tegen overgewicht.

Europees examenDr. Emiel Verdaasdonk ontvangt uit handen van prof. dr. K. Matzel (Erlangen) het begeerde diploma.

Beide fellows legden vorige week met succes het Europees examen af. Christine slaagde voor het E.B.V.S (European Board of Vascular Surgery) en Emiel voor het E.B.S. (European Board of Surgery) coloproctologie. Beide mondelinge, lastige examens tonen aan dat de chirurg beschikt over voldoende specialistische kennis en kunde om het vak op hoog niveau uit te oefenen. Chirurgen die dit examen met goed gevolg afleggen zijn gerechtigd de titel F.E.B.S. (Fellow European Board of Surgery) te voeren.

Emiel Verdaasdonk is pas de 13de chirurg in Nederland die dit prestigieuze examen met succes heeft afgelegd.

De vakgroep Chirurgie is trots op beide fellows en hoopt in de toekomst nog veel chirurgen met deze eervolle titel af te leveren.