Boodschappentas bij ontslag uit ziekenhuis

31 oktober 2016

ETZ biedt patiënt maaltijdservice voor thuis

Goede voeding hoort bij goede zorg. Daarom kunnen patiënten voortaan na ontslag uit het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) kiezen voor een goed gevulde boodschappentas, met maaltijden voor de eerste dag thuis. De nieuwe service wordt onder de naam EenMaal Thuis aangeboden.

Patiënten worden na ontslag uit het ziekenhuis thuis geconfronteerd met een lege koelkast. Ook zijn ze vaak niet in staat om direct boodschappen te doen. Voor deze patiënten is EenMaal Thuis een uitkomst. De koeltas wordt door de koks van het ETZ gevuld met een ontbijt, lunch en diner. En ook nog drie tussendoortjes.

Patiënten kunnen na ontslag uit het ETZ met een goed gevulde boodschappentas naar huis. Foto: ETZ Fotografie & Film/Maria van der Heyden

Herstel

De etenswaren in de EenMaal Thuis koeltas zijn volledig afgestemd op de wensen en specifieke behoeften van de patiënt. Bij het vullen van de tas wordt onder meer rekening gehouden met het voorgeschreven dieet. Als een patiënt bijvoorbeeld veel vocht vasthoudt en een zoutarm dieet moet volgen, zorgen de ETZ-koks dat de maaltijd daar volledig op wordt afgestemd. Want juiste voeding is belangrijk, omdat het een bijdrage levert aan het herstel.

Ziekte en herstel vragen meer eiwit en energie van het lichaam dan gebruikelijk. Verminderde eetlust en verandering van smaak kunnen ervoor zorgen dat de patiënt onvoldoende goede voedingsstoffen binnen krijgt. Het ETZ wil met de EenMaal Thuis service een extra bijdrage leveren aan het herstel van de patiënt.

Initiatief

EenMaal Thuis is een initiatief van de afdelingen Diëtetiek en Eten, Drinken en Gastvrijheid. Hoofd Eline Vermeulen: “Een combinatie van goede voeding, voldoende beweging en de juiste geneesmiddelen zorgt ervoor dat de patiënt sneller herstelt. Bovendien heeft het een positieve invloed op zijn welzijn. Daarom koken onze ziekenhuiskoks dagelijks vol passie verse gerechten en geven onze diëtisten adviezen over gezonde voeding. Maar ook na ontslag uit het ziekenhuis is het belangrijk om goed te blijven eten en drinken. Daarom ben ik trots dat we EenMaal Thuis aan de patiënt mee kunnen geven.”

De goed gevulde EenMaal Thuis koeltas wordt op alle verpleegafdelingen van het ETZ in Tilburg en Waalwijk aangeboden voor € 6,95. “De patiënt betaalt dus slechts een fractie van de werkelijke winkelwaarde”, aldus Eline.