Zorg rond donorbevruchting goed geregeld

28 september 2016

Het Centrum Voortplantingsgeneeskunde Brabant in het ETZ heeft de zorg rond donorbevruchting goed geregeld. Dit geldt ook voor alle andere fertiliteitsklinieken in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De IGZ onderzocht alle zeventien fertiliteitsklinieken die behandelingen met donorsemen en/of donoreicellen mogen uitvoeren.

In 2009 moest een semenbank sluiten op advies van de IGZ. Daar bleek veel mis te zijn met het archief. Dat was een van de aanleidingen voor dit onderzoek.

Belangrijkste conclusies

Rapport Inspectie voor de GezondheidszorgDe IGZ heeft nu onderzoek gedaan naar de huidige klinieken. Daaruit blijkt dat de slechte dossiervorming bij dit voormalige centrum (Medisch Centrum Bijdorp) een uitzondering is. De huidige klinieken registreren de gegevens van relaties tussen donoren, ontvangers en ontstane zwangerschappen goed in dossiers. De klinieken leggen deze gegevens ook vast in het donorregister. De IGZ heeft er vertrouwen in dat de gegevens over donoren en vrouwen die met donorcellen zwanger zijn geworden betrouwbaar zijn.

Wat kan er beter?

De inspectie heeft gemerkt dat de klinieken vaak tegen dezelfde (praktische) problemen aanlopen. De IGZ wil dat ze daarover meer met elkaar overleggen. Zo voorkom je dat de klinieken allemaal zelf het wiel aan het uitvinden zijn.

De inspectie wil dat de gegevens bijeen komen over donorbevruchtingen die in de klinieken beschikbaar zijn. Zo kan landelijk inzicht ontstaan in de vraag naar behandeling met donorcellen. Maar ook in het aantal algemene donoren, eigen donoren en donorkinderen. De inspectie blijft de ontwikkelingen in de fertiliteitsklinieken nauwlettend volgen.