Echo brengt baby haarscherp in beeld

12 september 2016

Verloskundigenpraktijk Nuvola neemt nieuw apparaat in gebruik

De landelijke discussie over de inrichting van de geboortezorg gaat aan de regio Waalwijk voorbij. Want daar werken de verloskundigenpraktijken Nuvola, Het Begin en Puur al vele jaren intensief samen met de gynaecologen van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis). Zo vinden intakegesprekken met zwangeren ook plaats op de polikliniek Verloskunde en Gynaecologie van ETZ Waalwijk (Kasteellaan 2). In dit ziekenhuis heeft Nuvola onlangs een nieuw echo-apparaat in gebruik genomen.

Om het voor zwangeren zo gemakkelijk mogelijk te maken is destijds voor de samenwerking tussen eerste (verloskundigen) en tweede lijn (ziekenhuis) ‘Terra, Centrum voor Geboortezorg’ opgericht. “We bieden onder de naam Terra een compleet zorgpakket aan, helemaal afgestemd op de wensen en behoeften van elke zwangere”, zegt verloskundige Patricia Smeulders van Nuvola. “Dat spreekuren in het ziekenhuis plaatsvinden heeft als voordeel dat de gynaecoloog letterlijk een deur verder zit. De lijnen zijn daardoor kort. We kunnen daardoor snel schakelen als dat nodig is.”

Verloskundige Maaike in ’t Groen van Nuvola maakt een echo met het nieuwe apparaat. Gynaecoloog Tanja Roosen kijkt mee op het scherm. Foto: ETZ Fotografie & Film/Marc van Geijn

Haarscherp

Door de aanschaf van het geavanceerde echo-apparaat maken de verloskundigen, die een aanvullende opleiding tot echoscopist hebben gevolgd, voortaan echo’s in eigen beheer. “We maken standaard een echo bij 8, 12 en 36 weken zwangerschap. Eventueel aangevuld met een echo na 30 en 34 weken, op medische indicatie”, legt Patricia uit. “Ook kunnen zwangeren op eigen verzoek zogeheten pretecho’s laten maken. Bijvoorbeeld na 18 weken, om het geslacht van de baby te kunnen bepalen. Dat gaat overigens uitstekend met het nieuwe apparaat, omdat de bewegende beelden haarscherp zijn.”

Betrouwbaarder

Met het nieuwe hightech apparaat kunnen niet alleen 3D, maar ook 4D beelden worden gemaakt. Bij een 3D echo is kleur en diepte zichtbaar en bij 4D zijn de bewegingen van de baby live op het scherm te zien. “De vormen zijn zelfs heel goed zichtbaar. We kunnen daardoor beter de ontwikkeling van het ongeboren kind volgen”, zegt gynaecoloog Tanja Roosen. “De metingen zijn betrouwbaarder. We zien daardoor eerder of er bijvoorbeeld afwijkingen zijn. Op verzoek van de verloskundige kijk ik mee naar de beelden en kunnen we zwangeren sneller uitsluitsel geven. Die verkeren daardoor minder lang in onzekerheid.”

Contact

Na een positieve zwangerschapstest kunnen de aanstaande ouders een afspraak maken met een van de bij Terra aangesloten verloskundigen, voor het intakegesprek. Terra is bereikbaar via tel. (013) 303 25 90. Zie voor meer informatie: www.terrageboortezorg.nl.