ETZ kiest voor modern elektronisch patiëntendossier

6 april 2016

Ziekenhuis sluit contract met leverancier Epic voor nieuw EPD

Met de keuze voor een patiëntgericht en modern Elektronisch Patiënten Dossier zet het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) een grote stap op het gebied van zorg-ICT.

Vanaf juli 2016 start de invoering van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). In het EPD worden medische patiëntengegevens in het ziekenhuis digitaal bewaard om het zorgproces rondom een patiënt te ondersteunen. Het ETZ koos voor Epic als leverancier van het nieuwe EPD omdat de patiënt bij de inrichting van dit systeem voorop staat. Loeks van der Veen, lid Raad van Bestuur ETZ: “Dit EPD maakt het mogelijk de patiënt centraal te stellen en helpt de zorgverlener om de zorg beter en veiliger te maken. Met dit digitale dossier is het ETZ voorbereid op toekomstige ontwikkelingen in de gezondheidszorg”. 

Onder toeziend oog van medewerkers van het ETZ ondertekenen Lid Raad van Bestuur ETZ Loeks van der Veen (r.) en CEO van Epic Den Bosch Fritz Schmidt het samenwerkingscontract voor de invoering van een nieuw Elektronisch Patiënten Dossier.

Zorg voor de patiënt

In het nieuwe EPD wordt alles rondom de zorg van een patiënt vastgelegd: van afspraken, behandelplan, spoedeisende hulp, operatieproces tot medicatie, klinische notities en facturering. Schakelen tussen verschillende systemen is hiermee verleden tijd en de zorg voor de patiënt verloopt efficiënt omdat de zorgverlener op elk moment over de juiste informatie beschikt. “Bevoegde zorgverleners hebben inzicht in patiëntgegevens zoals behandelingen en medicatiegebruik. Patiënten kunnen toegang krijgen tot een patiëntenportaal. Hierin kunnen zij afspraken maken, vragenlijsten invullen en bijvoorbeeld hun dossier en uitslagen inzien”, vult lid Raad van Bestuur van het ETZ Anita Wydoodt aan.

Voorbereiding

Het nieuwe EPD heeft de komende jaren grote impact op de zorgprocessen en de bedrijfsvoering in het Tilburgse ziekenhuis. Het vraagt een andere manier van werken. Onlangs is het EPD voorbereidingsprogramma gestart om gegevens ETZ-breed op dezelfde manier vast te leggen. Na deze voorbereidingsfase volgt een implementatiefase van ruim anderhalf jaar.

Epic

Het Amerikaanse Epic heeft een ruime staat van dienst, vooral in de Verenigde Staten waar het marktleider is op het gebied van gezondheidszorgautomatisering. Wereldwijd gebruiken 1300 ziekenhuizen het systeem. Het bedrijf heeft ook ervaring met Nederlandse ziekenhuizen zoals het Radboudumc, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Amphia Ziekenhuis en VUmc.

Ondertekening van het Epic contract