Onderzoek voor verbetering kwaliteit van leven

22 maart 2016

In ETZ Elisabeth is vandaag een promotieteam van de website Mijnkwaliteitvanleven.nl aanwezig. Het team vraagt mensen met een beperking of chronische ziekte en mantelzorgers om een vragenlijst in te vullen over de kwaliteit van leven. Dit is onderdeel van een grootschalig onderzoek om in kaart te brengen waar goede zorg om draait.

Naast het begeleiden van de patiënt bij het invullen van de vragenlijst, biedt het promotieteam ook een luisterend oor. Teamleider Chantal Bakhuis: “Het is voor de patiënt fijn als hij gehoord wordt. Het invullen van de gegevens voor de vragenlijst kan in drie minuten, maar soms zitten we een halfuur met iemand te praten. De patiënt kan zijn verhaal kwijt en gaat daarna met een opgelucht en fijn gevoel weer verder.”

Teamleider Chantal Bakhuis: “Het is voor de patiënt fijn als hij gehoord wordt."

Vragenlijst

Mijnkwaliteitvanleven.nl vraagt patiënten om twee keer per jaar een vragenlijst in te vullen. De vragenlijst richt zich op mensen die een chronische ziekte of beperking hebben. Ook mensen die merken dat hun leven verandert als ze ouder worden en mensen die mantelzorger zijn voor een familielid mogen de lijst invullen. De vragen gaan over de waardering van de patiënt over de zorg en leefomgeving.

Kern

Bakhuis: “In het ziekenhuis bevinden wij ons in de kern van de doelgroep. Mensen met een beperking of chronische aandoening, maar ook mantelzorgers zijn hier te vinden. Wij vragen mensen om de vragenlijst in te vullen en wijzen ze op de website. Een beperking of ziekte is natuurlijk niet altijd zichtbaar. Daarom spreken wij iedereen aan. Het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen de vragenlijst invullen om een representatieve uitslag te kunnen geven.”

Anoniem

Mijnkwaliteitvanleven.nl analyseert situaties en ervaringen per gemeente, per regio en landelijk. De anonieme resultaten brengen zij onder de aandacht bij beleidsmakers, gemeenten en zorgorganisaties. Mijnkwaliteitvanleven.nl is een initiatief van Patiëntenfederatie NPCF in samenwerking met Mezzo, Per Saldo, Zorgbelang Nederland, PCOB en NOOM.

Het team staat vandaag nog tot 15.00 uur bij de ingang van ETZ Elisabeth. Locatie ETZ Tweesteden staat voor donderdag 24 maart op het programma en locatie ETZ Waalwijk donderdag 31 maart.