ETZ Waalwijk krijgt orthopedisch centrum

31 maart 2016

Aanbod wordt uitgebreid met kraakbeentransplantaties

De locatie ETZ Waalwijk van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) wordt uitgebreid met een orthopedisch centrum. In dit kenniscentrum kunnen patiënten terecht voor standaard orthopedische ingrepen, zoals het plaatsen van een knie- of heupprothese. Ook vinden er kijkoperaties aan de heup en kraakbeentransplantaties plaats. Operaties bij minder gezonde patiënten worden uitgevoerd op de locatie ETZ Elisabeth in Tilburg.

Met de uitbreiding en interne verbouwing legt het fusieziekenhuis het zwaartepunt van de orthopedische zorg op locatie ETZ Waalwijk, maar de poliklinieken op alle locaties blijven open voor bijvoorbeeld de controleafspraken. “Het centrum krijgt vier nieuwe spreekkamers en een MRI-scan”, zodat drie à vier orthopeden hier continu spreekuur kunnen houden, zegt orthopedisch chirurg Jacob Caron. “Daarnaast wordt het centrum ingericht om een huiselijk gevoel te creëren bij de patiënt, omdat dit bijdraagt aan het herstel.”

ETZ wordt een orthopedisch kenniscentrum, met oog voor specifieke wensen van de patiënt.

Voordelen

Caron: “In ons centrum worden relatief gezonde mensen met een orthopedisch ongemak behandeld. Dat zijn vaak zeer actieve mensen die regelmatig sporten of intensief werk verrichten.” De zorg voor deze groep patiënten is goed te plannen. De behandeling op locatie ETZ Waalwijk heeft voor patiënten veel voordelen. Er zijn korte wachttijden, patiënten worden snel behandeld en kunnen eerder naar huis. Eenmaal thuis kunnen zij begeleiding krijgen bij het revalideren en sneller genezen.

Kraakbeen

Op de locatie ETZ Waalwijk worden ook kraakbeentransplantaties uitgevoerd. Het ETZ is daarmee één van de drie centra in Nederland die deze bijzondere ingreep uitvoeren. “Een kraakbeentransplantatie kan een uitkomst zijn voor patiënten die kraakbeenschade en pijn hebben en daar veel last van ondervinden”, vertelt Caron. “Tijdens de eerste ingreep worden kraakbeencellen weggenomen, die buiten het lichaam worden vermeerderd. Vervolgens wordt na negen weken het nieuw gekweekte kraakbeen teruggeplaatst om verdere slijtage te voorkomen. Vooral jonge mensen (18-50 jaar) zijn hierbij gebaat. Voor deze actieve, veel bewegende patiënten is een prothese niet altijd een goede optie.”

Hoogcomplexe zorg

De hoogcomplexe, orthopedische zorg zoals traumatologie, rugchirurgie en kinderorthopedie wordt op de locatie ETZ Elisabeth geconcentreerd. Daar worden ook bij risicovolle patiënten protheses geplaatst en gereviseerd.