Beroep van de maand: verpleegkundige Cardiologie

21 november 2015

Op 8 december 2015 staat de eerstvolgende beroepentoer op het programma. Vanaf 19.00 uur kun je op locatie TweeSteden Tilburg kijken of het beroep verpleegkundige Cardiologie iets voor jou is. Verpleegkundige Sanne van den Boer vertelt over haar uitdaging en afwisseling op de afdeling Cardiologie.

Het beroep

Verpleegkundige Sanne van den Boer vertelt over haar uitdaging en afwisseling op de afdeling Cardiologie.Als verpleegkundige op de afdeling Cardiologie heb je veel verschillende taken. Zodra de werkdag begint, krijg je patiënten toegewezen. Je start de dag met inlezen in je patiënten. Waarom ligt hij of zij hier? Wat is er de laatste dagen gebeurd? Vervolgens ga je naar de patiënt toe. Je kijkt hoe het gaat, controleert de vitale functies, neemt bloed af als dat nodig is en brengt de medicijnen.

Hierna start je met de artsenvisite. Samen met de arts-assistent en cardioloog bespreek je hoe het gaat met de patiënt en wat de plannen zijn. ’s Middags ga je met de patiënt naar onderzoeken. Vanaf 14.00 uur is het bezoekuur, dan praat je soms met de familie. “Je hebt vaste taken, maar geen dag is hetzelfde. Soms moet je hollen, soms is het stilstaan”, vertelt verpleegkundige Sanne van den Boer.

Wat moet je kunnen?

Als verpleegkundige moet je dus stressbestendig zijn. Op bijvoorbeeld de afdeling Chirurgie werk je na een operatie naar herstel toe, op de afdeling Cardiologie kunnen paden anders lopen. Soms gaat het steeds beter met een patiënt, maar soms ook steeds slechter. Je moet nauwkeurig zijn en goed samen kunnen werken.

Ervaringen uit ons ziekenhuis

Sanne werkt inmiddels drie jaar als verpleegkundige op de afdeling Cardiologie van het ETZ. “Cardiologie is een specialisme waar veel gebeurt. Je weet van te voren nooit hoe de dag gaat verlopen. Sommige patiënten komen met spoed binnen en anderen komen voor een geplande dagbehandeling. Veel patiënten zijn ook chronisch hartpatiënt, die zie je steeds terugkomen met klachten. Het hart staat namelijk in contact met alles.”

“De voorlichting en nazorg is dan ook erg belangrijk en je geeft patiënten uitleg over leefregels. De afwisseling en uitdaging maken dit specialisme zo mooi. Je hebt erg veel patiëntencontact en met sommige patiënten bouw je een band op. Zo loopt af en toe nog steeds een oud-patiënt bij ons binnen om gedag te zeggen. Je krijgt voldoening doordat je iets kunt betekenen voor patiënten.”

Over de opleiding

Om verpleegkundige op de afdeling Cardiologie te worden, moet je de opleiding hbo-verpleegkunde of mbo-verpleegkunde volgen. Deze opleiding duurt vier jaar. Hierna kun je starten met werken. Wanneer je op de afdeling Cardiologie werkt, krijg je een extra cursus. Dit is een halfjarige ECG-cursus.

Tijdens deze cursus leer je meer over ziektebeelden en ritmes van het hart. Je moet ze kunnen beoordelen en interpreteren. Een verpleegkundige die de cursus al gevolgd heeft, begeleidt jou in deze taken totdat jij de cursus afgerond hebt. Vanaf dat moment mag je alles alleen doen.