Aanpak in kinderziekenhuis Lviv: doel bereikt

26 november 2015

De stichting TweeSteden over de grenzen is continu bezig om de kwaliteit van de zorg te verbeteren in het kinderziekenhuis in Lviv, Oekraïne. De afgelopen drie jaar is de stichting intensief betrokken geweest bij het project modernisering Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA). Lees in het verslag hoe TweeSteden over de grenzen het doel heeft bereikt.

Aanleiding

TweeSteden over de Grenzen op werkbezoekDoor aanhoudende ziekenhuisinfecties, moderne medische- en anesthesie-apparaten en een zeer arbeidsintensief werkproces pleiten de verpleegkundigen voor nieuwe apparatuur. Nieuwe autoclaven dragen bij tot minder infecties, verbeteren de kans op genezing van de kwetsbare kinderen én zijn efficiënter.

Achtergrond

Jaarlijks worden in het kinderziekenhuis 1700 kinderen geopereerd. In de kliniek en polikliniek samen worden jaarlijks 400.000 handelingen uitgevoerd met medische instrumenten (in de breedste zin van het woord). Het steriliseren van instrumenten met de oude apparatuur moet iedere drie dagen herhaald worden om steriliteit te waarborgen.

Aanpak

Het ziekenhuis start in 2012 met het verbouwen van de afdeling. Door een voortdurend geldgebrek verloopt het proces traag. In Nederland wordt in 2013 gezocht naar sponsors. Die worden gevonden, te weten: Stichting Humanitaire hulp kinderen Oekraïne, Rotary Bergen op Zoom en Kortrijk (België), Lionsclub Tilburg, TweeSteden over de grenzen en Lucendi Foundation. Door een matching Grant (2014) wordt het eindbedrag 95.000 euro. Voor dit bedrag wordt in 2015 nieuwe apparatuur gekocht.

Kennisoverdracht en projectbegeleiding

In 2013 komt een team van het kinderziekenhuis naar het TweeSteden. Hygiëne, anesthesie en sterilisatie zijn de hoofdonderwerpen van de stage. Zij maken kennis met onze CSA en zijn erg onder de indruk van de afdeling.

Samen met de CSA van het TweeSteden ziekenhuis (TSz) en de afdeling inkoop werd op afstand meegekeken naar het project. Hoe realistisch zijn de plannen van ziekenhuis? Hoe zit het met water, elektriciteit, luchtbehandeling en de indeling van de ruimte? Passen de gewenste autoclaven bij het aantal operaties? Heeft men aan de juiste materialen en verbruiksartikelen gedacht? Zijn de medewerkers gekwalificeerd genoeg om met de moderne apparatuur te werken? Wat is het benodigd budget passend bij de behoeften?
 
Tijdens werkbezoeken in 2012, 2014 en 2015 wordt het project doorgesproken met het management van het kinderziekenhuis. Ook schetsten we diverse scenario’s. Een punt van aandacht blijft het bewaken van de financiën. Een internationaal project met zoveel partijen in een land waarin corruptie normaal is: dat vraagt om stevige regie en veel controle.

Resultaat

De doorlooptijd van het project werd drie jaar. Fondsen werven, procedures met betrekking tot de matching Grant, de situatie in de Oekraïne (burgeroorlog) en machtspelletjes om het geld in Oekraïense handen te krijgen maakte dat het zo lang duurde. Maar door stug volhouden en regels te trotseren is het gelukt. Het geld is besteed aan twee autoclaven, de verbouwing, de waterontharder, een stroomstabilisator, een sealapparaat en scholing van medewerkers.

Doel bereikt

Het resultaat draagt daadwerkelijk bij aan het verminderen van de ziekenhuisinfecties, een efficiënter werkproces én het verbeteren van de genezing van de kinderen.

Over TweeSteden over de grenzen

Vrijwilligers aan het werk voor TweeSteden over de GrenzenTweeSteden over de grenzen ondersteunt al 20 jaar het kinderziekenhuis in Lviv (westen van de Oekraïne). Bedden, uniformen, pc’s, medische apparatuur en medische instrumenten krijgen daar een tweede leven. Soms springen we financieel bij, zoals bij de aankoop van grote medische apparatuur. Soms dragen we kennis over in de vorm van stages en/of projectbegeleiding.


Onze hartelijke dank gaat uit naar: Miranda Bressers en Peter van Bree (CSA), Lou Verbist (inkoop) en Corine Botermans (adviseur hygiene).