Orthopeden in opleiding oefenen ‘ingrepen’ in mobiel lab

29 september 2015

Benodigde vlieguren

Voor artsen in opleiding zijn weinig dingen zo belangrijk als oefenen in de praktijk.  Vanzelfsprekend kunnen ze niet zomaar op willekeurige patiënten ingrepen trainen. Maar hoe maak je als aios dan de benodigde vlieguren? Onlangs namen de artsen in opleiding van orthopedie deel aan een oefensessie met aan de wetenschap gedoneerde lichaamsdelen.

Collega’s die werkzaam zijn op de locatie St. Elisabeth hebben hem misschien wel zien staan tijdens de lunch, op de parkeerplaats bij het personeelsrestaurant. De grote bus die als mobiel lab dienst doet. In dit mobiele lab konden de deelnemers hun vaardigheden trainen op een echte knie en schouder. Lichaamsdelen zonder ‘ blessures’, maar dat vormde voor het orthopedisch team geen probleem. Orthopedisch chirurg Taco Gosens legt de werkwijze uit: “We doen eerst de kijkoperatie van de schouder of knie, daarna creëren we zelf een probleem. De aios moet dat vervolgens oplossen. De artsen in opleiding leren het toch het beste op een echt mens."

De artsen in opleiding van orthopedie nemen deel aan een oefensessie met aan de wetenschap gedoneerde lichaamsdelen.

Kraakbeen

Ook orthopedisch chirurg Jacob Caron ging in het mobiel lab samen met de aiossen aan de slag. “Het Elisabeth-TweeSteden is een van de drie ziekenhuizen in Nederland die kraakbeentransplantaties in de knie uitvoert. Dat is wat de orthopeden in opleiding hier oefenen. Een kraakbeenoperatie is niet de meest ‘beginnersvriendelijke’ ingreep, maar wel ontzettend leerzaam.”

Toegevoegde waarde

Zo oefenden de artsen in de loop van de dag het oplossen van een keur aan instabiliteitsproblemen en peesscheuringen in knie en schouder. Voor sommigen van hen was het al de tweede keer dat ze deelnamen aan de training in het mobiele lab. “We doen dit elk jaar, dit soort trainingsmomenten zijn voor ons heel waardevol. We kunnen oefenen zonder de druk die bij een echte operatie hoort”, aldus een van de orthopeden in opleiding.