Vijf jaar zorg voor kinderen met plasproblemen

4 augustus 2015

Ongeveer één op de tien kinderen in Nederland heeft een probleem met plassen. Dit uit zich in bijvoorbeeld ongewild urineverlies, terugkerende blaasontstekingen of bedplassen. Dylan uit Waalwijk is één van deze kinderen. Hij is acht jaar en had zowel overdag als ’s nachts ongewild urineverlies. “Soms gebeurde het tijdens het spelen”, vertelt Dylan. “Was ik lekker buiten aan het spelen, had ik ineens een natte broek!”

Carrousel-spreekuur

Dylan wordt doorverwezen naar de Poep&Plaspoli op de locatie TweeSteden en maakt kennis met een nieuw concept: het carrousel-spreekuur. Net als in een draaimolen (carrousel) bezoekt Dylan in één dagdeel verschillende hulpverleners. Hij bezoekt op één ochtend Daniëlle, de kinderurotherapeute, kinderarts De Willigen en Pauline, de kinderbekkenfysiotherapeut.

“Ik moest op een rare plasstoel zitten en een hele grote plas doen. De computer maakte van mijn plas een tekening,” vertelt Dylan lachend. Ook wordt er op de röntgenafdeling een echo gemaakt van zijn blaas en nieren. Aan het einde van dit unieke spreekuur bespreken alle hulpverleners de situatie van Dylan en stellen een individueel behandelplan voor hem op.

Dylan en Daniëlle halen samen herinneringen op aan het werken met de plasstoel.

Eigenwijze blaas

Samen met zijn ouders bespreekt Daniëlle Dylans behandelplan. Daniëlle: “Dylan bleek een eigenwijze blaas te hebben die zelf bepaalde wanneer er werd geplast. Dat hebben we aangepakt: Dylan moest weer baas worden over zijn eigen blaas.”

En het is gelukt! Met behulp van vaste plasafspraken, bijvoorbeeld voor het buitenspelen, is het gelukt om overdag droog te worden. Daarna zorgde een plaswekkertraining ervoor dat Dylan nu ook ‘s nachts droog kan zijn.

“Ineens ging de plaswekker kapot,” vertelt Dylan. “We stuurden hem terug voor een nieuwe, maar ik had hem niet meer nodig,” zo bleek later. Hij heeft terecht een diploma verdiend en speelt en beweegt nu weer vrij rond. “Hij weet dat hij bij het allereerste seintje van zijn blaas meteen naar de wc moet gaan,” verklaart Daniëlle.

Ambitie

Het team van de Poep&Plaspoli heeft een mooie ambitie. In de toekomst wensen zij één groot Tilburgs incontinentieteam te worden. Samen met de collega’s van de locatie St. Elisabeth willen zij de beste zorg leveren aan deze speciale groep kinderen.