Nieuwe vergruizer kan elke niersteen aan

15 juli 2015

Urologen Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis nemen geavanceerd apparaat in gebruik

De urologen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis beschikken sinds kort over een nieuwe robotgestuurde niersteenvergruizer. Hiermee worden nierstenen nog preciezer en efficiënter behandeld. Het Tilburgse ziekenhuis heeft de primeur in Nederland met deze moderne machine, die zichzelf optimaal instelt op de patiënt. “Hiermee kunnen we alle stenen aan.”

De nieuwe vergruizer heeft een innovatieve manier van richten, waardoor de niersteen preciezer kan worden aangepakt. Het apparaat geeft de niersteen weer op een beeldscherm en door middel van touch screen besturing kan precies het midden van de steen aangewezen worden. De machine zendt vervolgens krachtige elektromagnetische schokgolven naar de niersteen, waardoor deze kapot trilt (vergruist). De patiënt plast daarna de gefragmenteerde deeltjes uit.

Uroloog dr. Herman van Roijen behandelt een patiënt met de nieuwe niersteenvergruizer.

Uroloog Herman van Roijen: “Met deze machine kunnen we niet alleen gerichter ‘schieten’ op de niersteen, de kwaliteit van de schokgolven is ook een stuk beter. Daardoor zullen we patiënten minder snel hoeven te opereren en kunnen we vaker kiezen voor het vergruizen.”

‘Niersteenteam’

Met de komst van de nieuwe machine heeft de afdeling Urologie ook het ‘niersteenteam’ uitgebreid. Daardoor kunnen patiënten met nierstenen sneller terecht en is de capaciteit verdubbeld. Op dit moment worden op de locatie St. Elisabeth van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis jaarlijks zo’n 300 patiënten met nierstenen behandeld. De capaciteit groeit door de nieuwe manier van werken naar ongeveer 600 patiënten. De urologen Herman van Roijen, Yvette Dubbelman en Anton Breeuwsma zijn allen getraind in het bedienen van het nieuwe apparaat.

De urologen Yvette Dubbelman, Anton Breeuwsma en Herman van Roijen (v.l.n.r.) werken met de nieuwe niersteenvergruizer.

Preventie

Het komt in Nederland steeds vaker voor dat mensen last hebben van een niersteen. Volgens Van Roijen heeft dit onder meer te maken met onze Westerse levensstijl. Naast de ingreep begeleidt het team daarom ook de patiënten. “We geven adviezen op het gebied van voeding en drinken en schrijven eventueel medicijnen voor”, zegt Van Roijen. “Dit doen we ter preventie. Bij mensen die ooit  nierstenen hebben gehad, is de kans namelijk groter dat ze ze weer krijgen.”

Nierstenen komen voor op alle leeftijden. Kinderen krijgen maar zelden nierstenen. Vaak wordt de eerste niersteen gevormd rond het 25ste levensjaar. Mannen hebben twee keer zoveel kans op nierstenen dan vrouwen.

De verwachting is dat de nieuwe niersteenvergruizer ook patiënten van buiten de regio Midden-Brabant gaat aantrekken, omdat ze nu snel en doeltreffend van hun niersteenklachten verlost kunnen worden.

Speerpunten

De niersteenbehandeling (voorkomen, vergruizen, opereren en nabehandeling) is één van de speerpunten van de Tilburgse urologen. Verder zijn de urologen – samen met de collega’s van Instituut Verbeeten – gespecialiseerd in de diagnostiek enbehandeling van prostaatkanker.

Goedaardige prostaatvergrotingen worden behandeld met de Green Light Laser. Met behulp van een laser wordt weefsel van een vergrote prostaat verdampt. De urologen gebruiken sinds kort blauw (fluorescerend) licht om kleine, soms nog onzichtbare blaastumoren op te sporen. Hierdoor worden minuscule afwijkingen beter ontdekt en nauwkeuriger behandeld.