Uitblinker in gastvrijheid

18 juni 2015

Vijf sterren voor Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Het Westfriesgasthuis in Hoorn mag zich een jaar lang het meest gastvrije ziekenhuis van Nederland noemen. De locatie St. Elisabeth van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis is bij de uitreiking van de Gastvrijheidszorg Award 2015 op een fraaie tweede plaats geëindigd. Het Tilburgse ziekenhuis werd in 2013 met vier sterren tiende en heeft nu het maximum aantal van vijf sterren veroverd.

Donderdag 11 juni hebben alle uitblinkers in gastvrijheid de awards in ontvangst genomen tijdens het Nationaal Congres Gastvrijheidszorg 2015. Dit jaar deden 170 zorgaanbieders mee aan Gastvrijheidszorg met Sterren. De deelnemers zijn beoordeeld op gastvrijheid en afhankelijk van hun score hebben ze sterren toebedeeld gekregen. Zeven zorglocaties hebben de maximale score van vijf sterren behaald. Dat zijn het Westfriesgasthuis, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis locatie St. Elisabeth (Tilburg), Albert Schweitzer ziekenhuis locatie Dordwijk (Dordrecht) en Ziekenhuis Gelderse Vallei (Ede). De zorgcentra Park Boswijk, Zandley (Drunen) en De Vijverhof (Assen) kregen eveneens vijf sterren.

Trotse ETZ-medewerkers houden het certificaat vast.Waarderingssysteem

Gastvrijheidszorg met Sterren is een waarderingssysteem voor de kwaliteit van de gastvrijheidszorg. Het doel is de kwaliteit van leven van cliënten en patiënten te verbeteren door het stimuleren van goede gastvrijheidszorg. Volgens de jury is gastvrijheid diep ingebed in het St. Elisabeth. Lief is een belangrijke kernwaarde in het St. Elisabeth.

Eenmaal binnen in het ziekenhuis zijn er horecavoorzieningen en winkeltjes in een mooie lange ‘boulevard'. Muziek en complementaire zorg, de extra's als massage en dergelijke, veraangenamen het verblijf. Eten en drinken wordt in het St. Elisabeth gezien als een onderdeel van het herstel. Zes maal per dag zijn er eetmomenten en men heeft een ruime keuze. De passie van de koks ‘'spettert' er vanaf, aldus de jury. Het samen met de Universiteit van Tilburg ontwikkelde menslievende denken is door alle disciplines heen diep geworteld in de organisatie.

Eline Lommen, hoofd hotelservices in het St. Elisabeth, vindt het bijzonder dat het hele ziekenhuis het verschil maakt en niet alleen een enkele, betrokken medewerker. "Gastvrije zorg zit inmiddels in de genen van ons ziekenhuis en we vinden het leuk dat dit ook zo wordt beoordeeld door de jury. Aandacht voor gastvrije zorg is niet alleen een thema bij het management. Het initiatief ligt bij onze medewerkers, die op de werkvloer van de leidinggevenden alle ruimte en steun krijgen om ideeën in de praktijk te brengen."

Ad van de Laar, manager facilitair bedrijf, vult aan: "Het verder verbeteren van de gastvrijheid in ons ziekenhuis is alleen maar mogelijk via bewustwording bij de medewerkers. Zij kunnen door oprechte aandacht te geven aan patiënt en bezoeker het verschil maken. De vijf sterren bevestigen dat we op de goede weg zijn."

Tien jaar Gastvrijheidszorg met Sterren

Gastvrijheidszorg met Sterren beleefde dit jaar zijn tiende editie. In de beginjaren 2004 en 2006 stond voeding centraal in het project. Inmiddels omvat gastvrijheid meer dan alleen gezond en lekker eten en genieten van een goede maaltijd in een prettige ambiance. Bejegening en dienstverlening aan bewoners en patiënten zijn steeds meer een graadmeter geworden van hoe gastvrij een zorglocatie daadwerkelijk is.

Sterrengids Gastvrijheidszorg

De resultaten van de audits zijn te vinden in de ruim 200 pagina's omvattende Sterrengids Gastvrijheidszorg 2015, die tijdens het congres is uitgereikt. Alle gegevens uit de gids worden ook gepubliceerd op www.zorgmetsterren.nl.

Uitslagen

In totaal waren tien ziekenhuizen en eenzelfde aantal zorgcentra genomineerd voor de Gastvrijheidszorg Awards. In de categorie GGZ waren vijf instellingen kanshebber. De uitslagen zijn als volgt:

Ziekenhuizen

 1. Westfriesgasthuis in Hoorn
 2. Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis locatie St. Elisabeth in Tilburg
 3. Albert Schweitzer ziekenhuis locatie Dordwijk in Dordrecht
 4. Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede
 5. Albert Schweitzer ziekenhuis locatie Zwijndrecht
 6. Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem
 7. Wilhelmina Ziekenhuis Assen
 8. Máxima Medisch Centrum locatie Veldhoven
 9. Máxima Medisch Centrum locatie Eindhoven
 10. Ziekenhuislocatie Bethesda in Hoogeveen

Verpleging & Verzorging

 1. Park Boswijk (Van Neynselgroep) in Vught
 2. Zandley (Stichting Schakelring) in Drunen
 3. De Vijverhof (Zorggroep Drenthe) in Assen
 4. Ter Eyck (Sevagram) in Heerlen
 5. De Boeg (Cordaan) in Amsterdam
 6. Berchhiem (De Friese Wouden) in Burgum
 7. De Schutse (Treant Zorggroep) in Coevorden
 8. De Pastorie (BrabantZorg) in Volkel
 9. Sint Joseph (Beweging 3.0) in Achterveld
 10.  Janshove (Thebe) in Baarle-Nassau

GGZ

 1. Akkerman (GGNet) in Terborg
 2. De Wieken (GGNet) in Groenlo
 3. Zon & Schild (GGz Centraal) in Amersfoort
 4. Dimence locatie Grasdorpstraat in Zwolle
 5. Dimence locatie Eerdelaan in Zwolle