Nieuw apparaat spoort borstkanker beter op

7 april 2015

De locatie St. Elisabeth van het  Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis gebruikt sinds kort een nieuw röntgenapparaat waarmee 3D-mammografie mogelijk is. Radiologen kunnen door het maken van driedimensionale borstfoto's meer kwaadaardige tumoren opsporen. Bovendien is minder aanvullend onderzoek nodig.

In het ziekenhuis ondergaan jaarlijks ruim vijfduizend patiënten een radiologisch borstonderzoek. Meestal gaat het om een directe verwijzing door een huisarts of doorverwijzingen naar aanleiding van een bevolkingsonderzoek. Radioloog dr. Alexander Venmans legt uit wat het grote voordeel van het nieuwe apparaat is. "Door de 3D-technologie kunnen we vanuit veel meer verschillende hoeken hoogwaardige beelden van de borst maken. Daardoor zijn fijne details veel duidelijker zichtbaar en zien we mogelijke afwijkingen, die met gewone tweedimensionale opnames verborgen blijven."

Radioloog Alexander Venmans maakt met het nieuwe apparaat een 3D-mammografie.

Ongerustheid wegnemen

Venmans benadrukt dat bij het 3D- onderzoek de borst nog steeds moet worden ‘geklemd' net als bij de 2D-mammografie, maar dat dit nieuwe onderzoek meer diagnostische voordelen biedt. "We kunnen daardoor bij wijze van spreken driedimensionaal door de borst heen lopen." De radioloog krijgt daardoor gedetailleerde informatie. Door de 3D-techniek zijn afwijkingen zichtbaar die voorheen mogelijk door het klierweefsel buiten beeld werden gehouden. Door het nieuwe apparaat hebben ook minder mensen een aanvullend onderzoek nodig. "Zo kunnen we bij meer van onze patiënten sneller ongerustheid wegnemen", vult radioloog Kees Schoemaker aan.

Mammografie

Een mammografie is het eerste onderzoek bij het opsporen van afwijkingen in de borst. Pas daarna beslist een radioloog op basis van de beelden of aanvullend onderzoek nodig is. Hierbij heeft hij de keuze uit echo- en  MRI- onderzoek. Ook weefselafname (biopsie) behoort tot de mogelijkheden.

Een patiënt kan na een verwijzing binnen twee werkdagen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis terecht voor een gesprek, onderzoek, een mammografie en indien nodig een echografie en een biopsie. Dit kan allemaal op dezelfde ochtend. Daardoor weet de patiënt snel wat er aan de hand is.

Ook de radiologen van de locatie TweeSteden - Peter Paul Kuijer en Hans Bodewes - gaan met het nieuwe apparaat werken.