Betrek kinderen bij het ziekteproces

19 maart 2015

"Begeleid kinderen op de Intensive Care." De intensivisten adviseren om kinderen te betrekken bij het ziekteproces.Dat was de boodschap van het symposium ‘ IC: pas toegankelijk > 120 cm?!' in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. De Tilburse intensivisten adviseren om kinderen actief te betrekken bij het ziekteproces van hun (groot)ouders, familieleden of naasten.

"Fantastisch dat jullie allemaal in groten getale zijn gekomen vanuit alle hoeken van het land", zegt intensivist Anne Rutten vol lof tegen het publiek. Het is vrijdag 13 maart druk in de aula op de locatie St. Elisabeth: ruim 150 personen luisteren vol aandacht naar de soms heftige verhalen die de sprekers van het symposium vertellen. Want heftig zijn ze. Sociaal pedagogisch medewerker Jeanine van Oirschot en IC-verpleegkundige Marlies van Vught vertellen verschillende verhalen uit de praktijk die pijnlijk aangeven dat kinderen juist betrokken moeten worden bij het ziekteproces, in plaats van ze ervan weg te houden.

Ingewikkelde vragen

Bijvoorbeeld het verhaal van de achtjarige Jan. "De mama van Jan krijgt een ernstige hersenbloeding en komt in een coma", vertelt IC-verpleegkundige Marlies. "Jan was niet bij mama weg te slaan. Hij stelde mij ingewikkelde vragen, zoals ‘Wat is hersendood?' en ‘Wat is donatie?'". De zaal is doodstil. Marlies vervolgt haar verhaal. "Soms hebben we niet in de gaten hoeveeDe sprekers van het symposium: (vlnr) Anne Rutten, Manu Keirse, Jeanine van Oirschot en Marlies van Vught.l er besproken wordt aan het ziektebed. Kinderen krijgen veel meer informatie mee dan waar wij als volwassenen ons soms van bewust zijn."

‘Eerlijk zijn'

"Het belangrijkste is dat je eerlijk bent tegen je kind", is de boodschap die intensivist Anne Rutten de toehoorders meegeeft. "Vertel je zoon of dochter hoe erg de ziekte is. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘papa is gaan slapen', want een kind begrijpt dat niet." Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis biedt ouders en kinderen verschillende manieren aan om daarmee om te gaan, zoals de mogelijkheid voor kinderen om een infuus vast te houden. Daarnaast is er een boekje ontwikkeld om kinderen beter voor te lichten. "Neem kinderen dus mee in dat ziekteproces, hoe moeilijk dat soms is."

De leden van de werkgroep 'Kind op de IC'