Veel trainen verbetert overlevingskans traumapatiënt
27 januari 2015
Bij de acute opvang van ongevalslachtoffers is het van levensbelang dat hulpverleners snel en juist handelen. Daarom trainen de trauma-artsen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis regelmatig samen. Onlangs hebben deze specialisten de vernieuwde ATLS cursus bij de Stichting Advanced Life Support Groep in Tilburg gevolgd. Het was de eerste cursus die in de nieuwe stijl werd gegeven. Door veel en intensief te trainen nemen de overlevingskansen van de patiënt toe.
Onlangs werden twintig specialisten van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis bijgeschoold. Op de afdeling Spoedeisende Hulp is de cursus verplicht en vier jaar geldig. "Het is belangrijk dat we veel oefenen. Er wordt tot in detail getraind en de nieuwste inzichten worden geïmplementeerd", vertelt traumachirurg en instructeur Teun van Egmond. "Het slachtoffer moet op ons kunnen vertrouwen. Alle artsen moeten topzorg leveren."
De cursisten kregen in twee dagen tijd zeventien praktijkgevallen voorgelegd die steeds moeilijker werden. De oefenpatiënten hadden bijvoorbeeld een gebroken been, ernstige brandwonden of meerdere letsels door een auto-ongeluk.
Systematiek
Teun van Egmond: "Het enthousiasme van de cursisten spatte er van af. Niet zozeer omdat ze nieuwe dingen leerden, maar om de systematiek die we gezamenlijk hebben geoefend." Hij doelt op het ABCDE systeem. Bij deze methodiek wordt eerst het levensbedreigende behandeld en daarna het secundaire letsel. Wanneer een arts eerst een gebroken been behandeld terwijl het slachtoffer geen hartslag meer heeft of onvoldoende zuurstof krijgt, sterft de patiënt. "Het is daarom belangrijk dat we dit samen oefenen. Een chirurg moet er vanuit kunnen gaan dat de anesthesist let op A (Airway) en B (Breathing) en dat de chirurg vanaf B verder kan met C (Circulation) zonder dat eerst te moeten vertellen."
Fusie
Door de ziekenhuisfusie is het ook belangrijk dat kennis en kunde van beide locaties in elkaar schuift. De hulpverleners van de locaties St. Elisabeth en TweeSteden werkten tijdens de cursus grondig samen. "Beide ziekenhuizen moeten dezelfde aanpak hebben zodat iedereen optimaal op elkaar is ingespeeld." Dat is goed gelukt. De cursus was heel succesvol: alle cursisten zijn geslaagd.
