Snel op de been met nieuwe knie of heup

6 januari 2015

Patiënt eerder mobiel door nieuwe aanpak orthopeden Elisabeth-TweeSteden

Patiënten die in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis een kunstknie of -heup krijgen, mogen voortaan direct na de operatie uit bed. "De snellere mobilisatie is goed voor het herstel van de patiënt", zegt orthopedisch chirurg Taco Gosens. "Door de nieuwe aanpak kunnen de meeste patiënten al twee dagen na de operatie naar huis."

Voorheen werden patiënten op de locatie St. Elisabeth pas de dag na de operatie uit bed gehaald. Gosens: "Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat starten met mobiliseren op de dag van de operatie heel goed mogelijk is. Dit wordt bevestigd door ervaringen met patiënten op de locatie TweeSteden. Daar is de nieuwe werkwijze medio 2013 op succesvolle wijze ingevoerd."
Peter Heijne is slechts enkele uren na de heupoperatie weer op de been. Hij wordt bij zijn eerste stappen begeleid door fysiotherapeut Kim van Dooren. Op de achtergrond kijken (vanaf links) verpleegkundige Hamal Dolné, orthopeed Taco Gosens en anesthesoloog Yzabel Vandevivere tevreden toe.

Tijdwinst

In de jaren tachtig lagen patiënten met een nieuwe knie of heup gemiddeld zes weken in een ziekenhuis. Tegenwoordig is dat nog maar enkele dagen. De tijdwinst die nu wordt geboekt, is te danken aan goed samenspel tussen de verschillende zorgverleners. Gosens legt uit: "De anesthesist zorgt voor uitgekiende pijnstilling tijdens en na de operatie. De patiënt heeft daardoor minder last van bijwerkingen, zoals misselijkheid. Hierdoor kan de fysiotherapeut weer sneller met de patiënt aan de slag. Dit zorgt voor goede doorbloeding van de spieren en behoud van de spiermassa. De verpleegkundige bewaakt bij dit alles het welzijn van de patiënt. Doordat alle neuzen dezelfde kant op staan, wordt de kwaliteit van de zorg verbeterd, het ziekenhuisverblijf beperkt en worden kosten bespaard."

Actieve houding

Door de fusie van het TweeSteden en het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg/Waalwijk hebben de in totaal twaalf orthopedisch chirurgen zich onlangs verenigd in één nieuwe vakgroep. "We werken dus heel intensief samen, waarbij we het beste van beide ziekenhuizen combineren", aldus Gosens.

"We benaderen de patiënt niet als ‘ziek', maar gaan juist uit van wat hij of zij allemaal wel kan. Herstel vraagt een actieve houding, inzet en doorzettingsvermogen. De patiënt verblijft zo min mogelijk in bed. Op de verpleegafdeling is een speciaal ingerichte huiskamer aanwezig. "Uit ervaring weten we dat patiënten een groepsbenadering erg op prijs stellen. Op deze manier leren patiënten met een nieuwe knie- en heupprothese van elkaar en vinden ze ook steun bij elkaar."

Al uit bed

De 71-jarige Peter Heijne heeft maandag een kunstheup gekregen en is slechts enkele uren na de operatie al uit bed. "Ik voel me prima. Ik heb alleen wat last van de operatiewond, maar dat is normaal." Samen met fysiotherapeut Kim van Dooren oefent hij met een looprek op de gang van het ziekenhuis. "Ik had niet verwacht dat ik nu al uit bed kon en dat het zo goed gaat. Ik loop zelfs al beter dan voor de operatie. En de pijn is weg." Met de fysiotherapeut oefent hij onder meer het lopen, zitten en staan zodat hij straks weer normaal ter been is. Heijne verwacht woensdag al het ziekenhuis te kunnen verlaten.