HartVaatCafe: Coronairlijden


Van: 10 november 2022 - 18:30
Tot: 10 november 2022 - 20:00

Bij een Hart- & Vaatcafé wordt informatie geven over hart- en vaat- gerelateerde onderwerpen door 2-3 deskundigen, soms aangevuld met een verhaal van een ervaringsdeskundige. Het wordt vier keer per jaar georganiseerd door het Catharina Hart- & Vaatcentrum met steeds wisselende onderwerpen. 

Het doel is informatievoorziening, lotgenotencontact en laagdrempelig kennis en inzicht geven in leefstijl. Preventie, behandeling, genezing en het omgaan met een hartkwaal, zodat de kwaliteit van hun leven zo goed mogelijk kan worden bereikt.

Sinds 2021 bieden we de informatie online aan via Webinars.  Het thema voor het Webinar van donderdag 10 november is ‘Nieuwste ontwikkelingen op het gebied van coronairlijden’.

Sprekers & programma:

  • Ferdi Akca, hartchirurg
  • Mark Winkens, cardioloog ETZ Tilburg
  • Fabienne Vervaat, cardioloog io

Bij coronairlijden zijn de kransslagaders vernauwd of geblokkeerd waardoor het hart te weinig zuurstof krijgt, wat klachten kan geven zoals vermoeidheid of pijn op de borst (angina pectoris). Of zelfs kan leiden tot een hartinfarct.

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden zoals medicatie, dotteren en opereren. Dat een bypassoperatie op verschillende manieren uitgevoerd kan worden hebben we al eerder tijdens een Hart-&Vaatcafe laten zien, Ferdi Akca, hartchirurg, zal de allernieuwste techniek bespreken en laten zien. Er zijn ook combinaties van behandelingen mogelijk. De hartchirurg beoordeelt altijd samen met de (interventie)cardioloog in het ‘Hartteam’ met welke behandeling een patiënt het beste geholpen kan worden. 

Maar er zijn ook patiënten, die in principe uitbehandeld zijn, in medisch termen refractaire angina pectoris genoemd, die vaak blijven rondlopen met pijnklachten op de borst. Niet alleen bij geringe inspanning maar ook in rust. Zij kunnen in aanmerking komen voor zogenoemde neurostimulatie.

Aanmelden is gratis
U krijgt na aanmelding de dag voor het Webinar een link toegestuurd waarmee u snel, veilig en eenvoudig toegang krijgt tot de livesessie. Er is ook een mogelijkheid tot het stellen van vragen. Wilt u ook meekijken met dit Webinar dan kan dat door u aan te melden via het aanmeldformulier.

Bij vragen kunt u mailen naar: hartweek@catharinaziekenhuis.nl