Darmkankermaand


Van: 1 maart 2023 - 00:00
Tot: 31 maart 2023 - 00:00

Maart is internationaal uitgeroepen tot darmkankermaand. Hoe eerder darmkanker wordt opgespoord, des te beter het te behandelen is. Het ETZ is een van de grootste centra in Nederland voor de behandeling van darmkanker. Daarom vragen we samen met de Maag Lever Darm Stichting in maart aandacht voor de alarmsignalen en risicofactoren van darmkanker.

Te weinig kennis over darmkanker

Darmkanker komt steeds meer voor. Jaarlijks krijgen in Nederland bijna 15.000 mensen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben en overlijden ruim 5.000 mensen aan deze vorm van kanker. Het betreft vooral mensen ouder dan 50 jaar. Voor mannen is dikkedarmkanker daarmee de op 1 na dodelijkste vorm van kanker; voor vrouwen de op 2 na dodelijkste vorm. Toch heeft 70 procent van de Nederlanders te weinig kennis over darmkanker. Benieuwd hoeveel jij weet? Klik hier om je kennis over de signalen van darmkanker te testen.

Bekijk hier de infographic over darmkanker (pdf - 1,6 MB).

Mogelijke klachten bij darmkanker en slokdarmkanker

Er zijn diverse klachten die kunnen duiden op darmkanker of slokdarmkanker:

Mogelijke klachten bij darmkankerMogelijke klachten bij slokdarmkanker

Deze klachten kunnen het gevolg zijn van dikke darmkanker, maar het kan ook door iets anders komen. Bij bloed in de poep is het altijd verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts. Wacht dus niet op een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Voor de andere klachten is het belangrijk om naar de huisarts te gaan als ze langer dan enkele weken duren. De huisarts bekijkt met jou of er reden is voor verder onderzoek. 

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Dikke darmkanker kan dankzij het bevolkingsonderzoek vroegtijdig ontdekt worden. Vanwege het langdurige voorstadium (poliep) dat goed te genezen is. Het duurt gemiddeld 10 jaar voordat de poliep het stadium van een kwaadaardige tumor bereikt die zich kan uitzaaien. Dat betekent dat er best wat tijd is om de poliep op te sporen en te verwijderen. Iedereen van 55 tot en met 75 jaar krijgt daarom iedere 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker met de oproep om ontlasting in te leveren. Hiermee kan darmkanker in een vroeg stadium worden opgespoord. Verwacht wordt dat het bevolkingsonderzoek jaarlijks 2.250 sterfgevallen voorkomt. Het ETZ is een van de screeningsorganisaties van het bevolkingsonderzoek. 

Voorkomen darmkanker – goede spijsvertering 

Een gezonde spijsvertering speelt een belangrijke rol in het voorkomen van darmkanker. De hoofdingrediënten hiervan zijn voeding, beweging en ontspanning. Meer informatie over hoe je je spijsvertering gezonder kunt maken.