Kosten

In Nederland is de gezondheidszorg erg goed. Maar goede zorgverlening kost geld. Hoe is dat geregeld in ETZ? Ben ik goed verzekerd voor medische zorg? Hoe zit het met mijn eigen risico? Hoe worden de kosten van mijn behandeling bepaald? We raden je aan om, voordat je een afspraak maakt in het ziekenhuis, te controleren met welke ziekenhuizen jouw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Deze informatie kun je vinden op de website van je zorgverzekeraar. Kijk ook de polisvoorwaarden na voor een overzicht van vergoedingen per behandeling.

Let op: Kosten belconsult (per januari 2018 )

Door een wijziging in de wet- en regelgeving kan een telefonisch contact tussen patiënt en arts (assistent), Physician Assistent of Verpleegkundig Specialist vanaf januari 2018 leiden tot een declaratie bij de zorgverzekeraar. Deze kan hierdoor een beroep doen op uw eigen risico. Dit betekent dat het mogelijk is dat een telefonisch consult waarvan u tot januari 2018 geen rekening ontving, nu wel gedeclareerd wordt. Het gaat daarbij om een telefonisch contact als vervanging van een herhaalcontact.

Zorgverzekering verplicht

De meeste zorg die het ziekenhuis verleent, valt onder de basisverzekering. Deze zorg wordt gewoon vergoed door jouw zorgverzekeraar. Uiteraard moet je dan wel verzekerd zijn. Iedereen die in Nederland woont of werkt, is wettelijk verplicht om zich te verzekeren tegen ziektekosten.

Verplicht eigen risico

Houd er rekening mee dat een bezoek aan het ziekenhuis altijd valt onder je eigen risico. In 2018 kost het eigen risico 385 euro per jaar. Dit eigen risico is verplicht voor iedereen van achttien jaar en ouder. Het eigen risico gaat in op de dag dat je achttien jaar wordt.

Vrijwillig eigen risico

Naast het verplichte eigen risico kan het zijn dat je een vrijwillig eigen risico met je zorgverzekeraar hebt afgesproken. Het vrijwillig eigen risico is maximaal 500 euro en komt bovenop het verplichte eigen risico van 385 euro.

Geen medische noodzaak

Zorg zonder medische noodzaak (bijvoorbeeld cosmetische chirurgie of sterilisatie) is altijd uitgesloten van een vergoeding uit de basisverzekering. Of de behandeling uit de aanvullende verzekering wordt vergoed, hangt af van de polisvoorwaarden. Wij adviseren je daarom over de vergoeding van de behandeling contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Als je geen aanvullende verzekering hebt of de behandeling niet gedekt wordt door de aanvullende verzekering, zijn de kosten voor eigen rekening. Bij ETZ kun je informatie krijgen over de prijzen van een behandeling.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de inhoud van de factuur, het betalen van de rekening of wil je een prijsindicatie? Neem dan contact op met de afdeling Facturatie (013) 221​ 52 29 of vul het contactformulier in.


Meer informatie over (mogelijke) beperkende voorwaarden van je zorgverzekering?

Kosten