Veelgestelde vragen over obesitas

Hieronder staan de meeste gestelde vragen (FAQ) over Obesitas en het Obesitas centrum.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een operatie?

Je kunt in aanmerking komen voor een operatie als je tussen de 18 en 65 jaar oud bent en een Body Mass Index (BMI) hoger dan 40 hebt of een BMI tussen de 35 en 40 in combinatie met een aandoening die wordt veroorzaakt door je overgewicht (OSAS, artrose of ernstige gewrichtsklachten, hoge bloeddruk of diabetes type II).

Wordt mijn behandeling vergoed?

De kosten van het behandeltraject worden vanuit de basisverzekering vergoed door je zorgverzekeraar. Voor een vergoeding van de kosten kom je in aanmerking als je bij de screening voldoet aan de richtlijnen (zie vorige vraag). Ook heb je een verwijzing van de huisarts nodig. Let op: het verplichte eigen risico wordt niet door de zorgverzekeraar vergoed.

Hoelang duurt het voordat ik bij het Obesitas Centrum terecht kan?

Op het moment dat je door de huisarts bent verwezen, nemen wij contact met je op. We doorlopen gezamenlijk een telefonische screening. Op basis van de verwijzing en de informatie die wij ophalen uit de telefonische screening beoordelen wij of je in aanmerking komt voor een screening. Vervolgens vindt de afspraak voor de screening meestal binnen drie weken plaats.

Is mijn anticonceptiepil onbetrouwbaar na de operatie?

De anticonceptiepil is na een gastric bypass of gastric sleeve niet meer betrouwbaar. Door de omleiding van de darm worden medicijnen minder goed opgenomen. Dus ook de anticonceptiepil. Doordat je afvalt, is de kans ook groter dat je gemakkelijker zwanger wordt. Wij raden aan om een ander anticonceptiemiddel te kiezen om een zwangerschap te voorkomen. Je kunt met de huisarts een alternatief bespreken.

Mag ik zwanger worden na de operatie?

Wij raden het aan om te wachten met een zwangerschap tot minimaal 12 maanden na de bariatrische operatie waarbij je een min of meer stabiel gewicht en geen vitaminetekort hebt. In periodes van snel gewichtsverlies levert zwangerschap een gevaar op voor zowel moeder als kind. Er is dan een grotere kans op een miskraam en groeivertraging van het ongeboren kind.

Bij een zwangerschap(swens) na bariatrische chirurgie kun je contact opnemen met de polikliniek chirurgie ETZ TweeSteden. De polikliniek assistente zorgt dat je eventuele vraag terecht komt bij de verpleegkundig specialist.

Wanneer mag ik weer gaan sporten na de operatie?

Bewegen is gezondNormaal gesproken mag je vanaf twee weken na de operatie weer op geleide van de klachtengaan sporten. Geadviseerd wordt om met buikspieroefeningen te wachten tot 4-6 weken na de operatie. Probeer de eerste twee weken na de operatie dagelijks een stukje te wandelen.

  • Tips hoe je sporten leuk kunt maken? Kijk hier

 

Ik heb last van dumpingklachten. Wat kan ik doen?

Dumpingklachten komen alleen voor bij een gastric bypass. Je hebt last van zweten, trillen, misselijkheid, een opgeblazen gevoel, diarree en hartkloppingen en een licht gevoel in het hoofd. De klachten komen een half uur tot een uur na de maaltijd.

Dit kun je doen:

  • Eet rustig, kauw goed en neem 6 tot 8 kleine maaltijden per dag.
  • Verdeel het vocht goed over de dag. Drink niet bij de maaltijden, want dan spoelt u uw eten te snel door naar de dunne darm.
  • Ga na het eten even liggen.
  • In melk zit lactose. Dat is een snel opneembare suiker en kan mogelijk dumpingklachten veroorzaken. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt bevatten minder lactose en zijn vaak beter te verdragen. Verdraag je helemaal geen lactose meer, vraag dan je diëtist om je te helpen met lactosebeperkte voeding.
  • Vermijd suiker en suikerhoudende voedingsmiddelen.
  • Verzelrijke voeding helpt tegen een te snelle ‘darmpassage’, bovendien zijn het goede vochtbinders.