De impact van corona

Hoe is het nu echt om Corona te hebben? Voor velen van ons is het nog steeds (gelukkig) een ver van ons bed show. Gaby Biemans, medewerker Flexpool in het ETZ, werd ziek en deelt haar verhaal.

Toch Corona

Gaby Biemans had coronaTijdens de eerste golf was Gaby non-stop in het ziekenhuis aan het werk. Ondanks dat ze zich alleen maar thuis, in de supermarkt of op het werk begaf, kreeg ze op toch Corona. Gaby werd die dag wakker met hevige hoofdpijn, verhoging en erge vermoeidheid. Het ergste gevolg was de kortademigheid en geen hele zinnen kunnen spreken. Haar verhaal vertellen emotioneert Gaby nog steeds. ” Ik had constant een brandend gevoel en drukkende pijn in mijn longen en luchtwegen. Een Coronatest door de huisarts laten doen zat er zelfs niet meer in. De huisarts kwam langs en wilde me opnemen, maar dat kon gelukkig voorkomen worden. Ik kon douchen en daarna op de bank gaan liggen, dat was het. Gelukkig woon ik bij mijn ouders in de straat. Zij hebben eten bij de deur gezet en boodschappen voor mij gedaan.”

Revalidatie

“Na zo’n 5 weken alleen maar liggen, ben ik langzaam begonnen met stukjes lopen op te bouwen naar het einde van de straat. Mijn teamleider meldde mij aan voor het revalidatieprogramma bij het Leijpark. In augustus startte ik daar met twee ochtenden in de week revalideren om mijn conditie, kracht en evenwicht terug te krijgen. Ook kreeg ik hulp van een logopedist om weer hele zinnen te kunnen spreken. Samen met een ergocoach en een psycholoog verwerkte ik het ziek zijn en leerde ik omgaan met de bijhorende eenzaamheid en afhankelijkheid. Daarna zijn we met de opbouw gestart om weer aan het werk te kunnen. Ik heb hier ontzettend veel aan gehad.”

Frustratie

In het dagelijks leven moet Gaby afwegen wat ze wel en niet kan. Ze moet rust nemen voordat ze iets doet en zo weinig mogelijk praten, want kortademig is ze al gauw. Dat levert haar veel frustratie en verdriet op, omdat ze zo graag meer wil doen. Het herstelproces is moeilijk te voorspellen. Momenteel werkt Gaby 2 keer 2,5 uur per dag en revalideert ze 2 ochtenden per week. “Op mijn werk zijn ze erg begripvol en zorgzaam, dat is heel fijn. Van anderen hoor ik dat dat niet overal het geval is en Corona afdoen als een ‘griepje’. Daarom wil ik graag meer bekendheid geven aan de impact van Corona door mijn verhaal te doen.”    

“Ik had het niet willen missen”

“Gek genoeg voelt deze periode als een cadeau voor mij. Ik heb geleerd om bij mezelf te blijven, grenzen aan te geven en te bewaken. Ik heb inzicht gekregen in waarom ik dingen op een bepaalde manier doe en wat kan helpen om het anders te doen. Het heeft me echt veel krachtiger gemaakt en daar ben ik dankbaar voor. Het ziek zijn is heel heftig geweest, maar heeft me ook veel goeds gebracht.”

Oordeel niet

Gaby raadt mensen met Corona aan bij zichzelf te blijven en te luisteren naar hun lichaam. “Mensen om je heen begrijpen het niet altijd. Voor hen zie je er goed uit, maar ze weten niet wat er vanbinnen gebeurt en hoe je je voelt. Corona maakt zoveel kapot in je lichaam. Tegen buitenstaanders zou ik zeggen: oordeel niet over iets waar je niks vanaf weet.”