Zwanger en obesitas

Cindy van de Velde (34) heeft een gastric bypass. Vier jaar na haar maagverkleining beviel ze van twee zoontjes: Renzo en Kenji.

“Ik ben zo gelukkig!” Cindy straalt. De twee dreumesen zijn nu twintig maanden oud. Voor haar gastric bypass operatie woog Cindy 142 kilo. Zwanger worden was niet vanzelfsprekend. “Er moest iets gebeuren aan mijn overgewicht. Mijn partner en ik hadden een kinderwens. Bij het Obesitas Centrum hebben de zorgverleners ons daarover goed geïnformeerd. Bijvoorbeeld in de keuze voor een gastric sleeve of bypass.” 

Zwanger 

In het eerste jaar na de operatie mag Cindy nog niet zwanger worden. Zo krijgt haar lichaam tijd om te herstellen. Ruim drie jaar na haar operatie raakt Cindy zwanger van een twee-eiige tweeling. Ze wordt gedurende de zwangerschap goed in de gaten gehouden. “Dat vond ik erg fijn, want in verwachting zijn is spannend. Al helemaal als je er twee krijgt! Ik had extra controles bij de gynaecoloog en verpleegkundig specialist van het Obesitas Centrum. Zo was ik bijvoorbeeld bezorgd of mijn ongeboren kinderen door de maagverkleining wel voldoende vitamines zouden binnenkrijgen. Ik werd ervan verzekerd dat ik me geen zorgen hoefde te maken.”

Extra controles

De zwangerschap loopt in het begin voorspoedig. Cindy’s controles zijn telkens goed en ze slikt extra tabletten foliumzuur, ijzer en vitamines bij. Maar in de 31ste week krijgt Cindy zwangerschapsvergifting. “Dat had niets met de maagverkleining te maken, maar was wel heftig. De kindjes werden met 36 weken gehaald via een keizersnee. Ik heb zo’n vijf weken in het ziekenhuis gelegen, omdat mijn bloeddruk een tijd te hoog was.”

Happy

Cindy: 'Over mijn kindjes hoefde ik mij geen zorgen te maken.'Het gaat goed met Renzo en Kenji. En met Cindy. “Ik ben wat sneller moe, maar dat kan ook komen door het chronische slaapgebrek”, grapt ze. Haar gewicht is na de zwangerschap weer stabiel. “Ik ben tevreden met mijn lijf.”

 

Begeleiding bij zwangerschap

In het Obesitas Centrum krijgen patiënten met ernstig overgewicht en een kinderwens alle informatie om samen met de specialist te kiezen voor de best passende operatie met de minste complicaties. Ondanks de vele voordelen van de operaties, zoals minder risico op hart- en vaatziekten en verbeterde kans op zwangerschap, zijn er uiteraard ook risico’s zoals vitaminetekorten. Patiënten die zwanger willen worden of al zwanger zijn, worden daarom vaker gezien voor controles.