‘Veranderingen zijn nodig om goede zorg te blijven bieden’

In gesprek met David Zimmerman

David Zimmerman (43) is colorectaal(darm) chirurg bij de afdeling Chirurgie.

Specialist David Zimmerman

Welke samenwerking heeft buikchirurgie met de Spoedeisende Hulp?

“De meeste patiënten op de Spoedeisende Hulp (SEH) komen voor chirurgische zorg. Van de 20.000 patiënten die voor chirurgie de SEH bezochten, kwamen vorig jaar 9.000 op ETZ TweeSteden. Ongeveer 4.000 patiënten daarvan hadden een probleem in de buik. Bijvoorbeeld een ontstoken blindedarm of galblaas of opengebarsten maag of darm.”

Wat betekent de sluiting van de Spoedeisende Hulp voor de patiënt met buikproblemen?

“Patiënten die volgend jaar buikchirurgie nodig hebben, worden op ETZ Elisabeth geopereerd. Ook de verpleegkundige zorg krijgen ze daar, zodat patiënten niet meer verplaatst hoeven te worden naar ETZ TweeSteden.”

Hoe zit dat voor afspraken op de polikliniek?

“Daarvoor moet de patiënt mogelijk wel naar een andere locatie dan waar ze geopereerd zijn. Maar dat is nu ook al het geval. Het is dus belangrijk om de afsprakenbrief (of patiëntenportaal MijnETZ) goed te lezen. Het kan zelfs voorkomen dat de eerste afspraak op ETZ TweeSteden is en de volgende op ETZ Elisabeth.”

Zie jij voordelen in deze verschuiving van zorg?

De verpleegkundige zorg voor Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) is op ETZ Elisabeth. Daarmee werken we vanuit de buikchirurgie intensief samen. De ene buikklachten behandelen wij, een aantal andere MDL en sommige behandelen we zelfs samen. Dat wordt na deze verhuizing gemakkelijker. Het is dus een goede zaak dat we bij elkaar komen te zitten.” 

Waarom verschuift de zorg van de ene naar de andere locatie?

“Deze veranderingen zijn noodzakelijk om goede zorg te blijven bieden vanwege het landelijk aanhoudende tekort aan verpleegkundigen. Wij voeren langdurige, moeilijke operaties uit en daarvoor zijn goed ingerichte en bemande operatiekamers, SEH en Intensive Care nodig. Door deze verschuivingen kunnen we onze zorg goed en veilig blijven leveren.”