Maatjes in de strijd tegen de kilo's

‘Onze trouwringen passen niet meer’

Het getrouwde stel Linda (36) en Niels van Laerhoven (39) hebben beiden een gastric bypass. 

Niels en Linda: 'Onze trouwringen passen niet meer.'“Ik heb geen seconde spijt”, vertelt Niels. In oktober 2017 kreeg Linda een maagverkleining, Niels volgde een half jaar later. Beiden hadden al meerdere afvalpogingen ondernomen. Niels zag het effect van de gastric bypass bij Linda. Linda: “Het afvallen ging goed en ik had geen problemen met eten. Een dag na de operatie mocht ik naar huis. Ik kan niet zeggen dat ik pijn had.” Daardoor besefte Niels dat een maagverkleining ook een optie voor hem was. “Het hielp dat ik wist hoe goed het bij Linda ging. We hebben veel steun aan elkaar gehad. En nog steeds. Het is fijn dat we samen kunnen eten en precies weten wat de ander voelt. Als Linda bijvoorbeeld een dumping heeft, dan zie ik dat, en zij bij mij”, zegt Niels. “Dan laten we elkaar een half uur met rust”, vult Linda aan.

Niels en Linda dragen geen trouwringen meer; ze passen door het gewichtsverlies niet meer. Niels viel sinds de operatie in maart 30 kilo af, Linda maar liefst 40 kilo. Niels: “Ik ben dankzij het afvallen verlost van mijn voet- en knieklachten. Dat is als vrachtwagenchauffeur erg prettig.” Linda: “Toen ik langs een bouwvakkerswerkplaats liep, werd er weer naar me gefloten”, vertelt ze lachend. “Mijn zoontje weegt 18 kilo. Dat droeg ik twee keer mee in mijn eigen lichaam. Dat kan ik me nu niet meer voorstellen.” Linda weet nog dat ze kleding kocht met haar zus en moeder. “Zij hebben een normaal gewicht en kunnen overal shoppen. Winkel in, winkel uit, maar ik was gebonden aan één kledingzaak. Als we daarna een terrasje wilden pakken, keek ik eerst; wat voor stoelen hebben ze? Pas ik er wel tussen? Daar was ik helemaal klaar mee. Nu ga ik gewoon zitten.” Niels: “Onze kwaliteit van leven is enorm verbeterd. We hebben energie en ondernemen alles weer.”

‘Ook tijdens de zwangerschap vlogen de kilo’s eraf’

Zussen Amila (33) en Amela (39) Omerbasic én hun moeder Jelica (60) hebben alle drie een gastric bypass.

'Samen op de behandeltafel'.“Ik zag mijn vader afvallen en dat wilde ik ook”, vertelt Amila. In 2014 kreeg ze een gastric bypass. Haar vader onderging twee jaar eerder deze operatie. Zo kreeg de rest van de familie ook de smaak te pakken. Na Amila volgde zusje Amela en moeder Jelica, die vorig jaar samen op dezelfde dag geopereerd werden. 

“We hebben zoveel steun aan elkaar gehad”, zegt Amila. Naast haar zit dochtertje Dea (3). Het was voor Amila erg stressvol om te weten dat haar zus en moeder op dezelfde dag geopereerd werden. “Voor ons was dat heel fijn”, zegt Amela. “Door die steun vielen we samen vijftig kilo af.” Daar hebben de dames nu veel plezier van. Dat hadden ze niet altijd; het waren juist de kleine dingen die het leven voor de operatie moeilijk maakte. 

Amila: “Pas ik wel op die stoel? Waarom komt niemand naast me zitten in de bus?” Jelica knikt: “Ik paste niet meer tussen de hekken van de kassa bij de supermarkt.” Ze zijn eindelijk verlost van deze problemen. Zo ook van kleine lichamelijke kwaaltjes die ze hadden voor de operatie. Moeder Jelica heeft bijvoorbeeld geen last meer van haar knieproblemen. De dames stralen en kijken met een positieve blik richting de toekomst. Vooral Amila, die vlak na haar maagverkleining een darmhernia kreeg, maar ook een dochter. “De dokters zeiden dat ik tot een jaar na de operatie niet zwanger mocht worden. De gynaecoloog vertelde me dat de kans dat ik überhaupt zwanger zou worden zeer klein was. Ik hield dus geen rekening met een kindje. Totdat ik zwanger werd”, zegt ze terwijl ze dochter Dea aankijkt. “Tijdens de zwangerschap bleef ik afvallen.” 

Een darmhernia is gevaarlijk in combinatie met een zwangerschap. Amila moest daarvoor na de bevalling een spoedoperatie ondergaan, maar het gaat goed met het gezin. “We voelen ons stukken beter”, zegt Amila, Ondanks dat ik van de familie de zwaarste complicaties heb gehad, zou ik het honderd procent zeker weer doen. “Ik heb zelfs in het vliegtuig iemand een gastric bypass aangeraden.”