Slaaponthoudings-EEG / Siësta-EEG

De bedoeling van een slaaponthouding-EEG of siësta-EEG is dat u op de afdeling Klinische Neurofysiologie probeert te slapen. U moet u op een slaaponthoudings-EEG of een siësta-EEG anders voorbereiden dan op een standaard EEG-onderzoek. Welke voorbereidingen u moet treffen, leest u hieronder.

Vóór het onderzoek

Siësta-EEG (Kinderen tot en met 14 jaar)

Als een Siësta-EEG bij uw kind plaatsvindt, is het belangrijk dat uw kind zo min mogelijk slaap krijgt voorafgaand aan het onderzoek. Het is de bedoeling dat uw kind ten minste 2 uur later dan gebruikelijk gaat slapen en ten minste 2 uur eerder dan gebruikelijk wakker wordt.

Een Siësta-EEG wordt altijd vroeg in de middag afgesproken. Tot die tijd moet uw kind actief bezig gehouden worden en mag het niet in slaap vallen.

Slaaponthoudings-EEG (volwassenen)

De nacht vóór het onderzoek moet u de gehele nacht wakker blijven, waarna ’s ochtends vroeg het slaaponthoudings-EEG-onderzoek wordt verricht.

Siësta-EEG (volwassenen)

Het is de bedoeling dat u ten minste 2 uur later dan gebruikelijk gaat slapen en ten minste 2 uur eerder dan gebruikelijk wakker wordt. De registratie vindt dan vroeg in de middag plaats. Tot die tijd moet u actief bezig blijven.

Voorbereiding

Voor zowel volwassenen als kinderen geldt dat op de avond vóór het onderzoek en op de dag zelf geen dranken gebruikt mogen worden die cafeïne bevatten (dus geen koffie, thee, en/of cola). Ook alcohol en/of chocolade mag niet gebruikt worden.

De duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer anderhalf uur.