Voeding en hoofd-halskanker

Bij de specialismen Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA), KNO en Plastische Chirurgie worden voornamelijk patiënten met hoofd-halskanker begeleid. Denk hierbij aan keelkanker, strottenhoofdkanker of kaakkanker. Een multidisciplinair team dat bestaat uit een arts, logopedist, mondhygiënist, fysiotherapeut, diëtist en maatschappelijk werker werken nauw samen bij de behandeling.

Bij hoofd-halskanker kun je problemen krijgen met slikken en kauwen. Bijvoorbeeld door vernauwing, pijn, een operatie en/of chemotherapie en bestraling. Eten en drinken gaat dan minder makkelijk waardoor je sneller afvalt. Soms helpt het als je gemalen of vloeibare voeding gebruikt. Het kan ook voorkomen dat je (tijdelijk) helemaal niet zelf kunt kauwen en slikken. Je krijgt dan sondevoeding. Dat betekent dat er voeding via een slangetje rechtstreeks in de maag gegeven wordt.

Voedingsbegeleiding bij hoofd-halskanker

De diëtist bespreekt wat je het beste kunt eten en drinken. Het streven is om in een goede conditie te komen en deze zoveel mogelijk te behouden. Als het nodig is, krijg je ook advies over sondevoeding en bijvoeding.

Uiteraard kun je rekenen op begeleiding tijdens het traject waarbij je persoonlijke situatie en ervaring steeds het uitgangspunt is.

De onderstaande video helpt je om erachter te komen hoe je voldoende eiwitten binnenkrijgt.

Tip

De medewerkers van Inloopruimte Oncologie-Hematologie staan altijd met informatie en activiteiten klaar voor de patiënten met kanker en hun naasten.

Inloopruimte Oncologie-Hematologie