Snurken

Snurken betekent dat bij het ademhalen tijdens het slapen een zagend, ruisend en brommend geluid gemaakt wordt. Dit geluid is soms zo sterk dat een partner, huisgenoot of zelfs buren er last van kunnen hebben.

Wie snurkt?

Snurken komt op alle leeftijden voor en neemt toe met de leeftijd. Op oudere leeftijd snurken meer mensen en is het snurkgeluid harder. Dit komt omdat het slijmvlies van de keelholte bij het ouder worden dikker wordt door ophoping van vetweefsel; de doorsnee van de luchtweg wordt hierdoor kleiner. Overgewicht speelt dus ook een grote rol. Bovendien worden slijmvliezen, net als de huid, op oudere leeftijd slapper, zodat zij makkelijker kunnen gaan trillen.
 
Ongeveer een op de tien kinderen snurkt. Op volwassen leeftijd snurkt ongeveer een op de vijf mannen en een op de tien vrouwen elke nacht. Meestal ontstaat snurken tussen de dertig en veertig jaar. In sommige families komt snurken veel voor. Snurken begint meestal rond de twintig jaar. Dat ligt waarschijnlijk aan een erfelijk bepaalde nauwe keelholte.

Oorzaken

Mensen snurken als er te veel lucht door een klein gaatje geperst wordt. Bij snurken is de verbinding tussen de neus en de keel te nauw. Als er lucht door die nauwe verbinding stroomt, gaan de slijmvliezen in de keel trillen. Dat zorgt voor het snurkgeluid. Het is net als bij een leeglopende ballon: veel lucht stroomt dan heel snel door een nauwe doorgang met als gevolg een snurkend geluid.
 
Sommige omstandigheden kunnen het snurken erger maken:
  • slapen op de rug; hierdoor zakken het zachte gehemelte, de huig en de tong naar achteren
  • een van nature lang en vrij slap zacht gehemelte en huig
  • verslapping van de spieren van het zachte gehemelte, de huig en de tong door oververmoeidheid en ouder worden
  • alcohol en bepaalde medicijnen (slaapmiddelen, kalmerende middelen), die de spanning in de spieren verminderen waardoor ze verslappen
  • irritatie van de keel door roken of brandend maagzuur, wat de wand van de keelholte verdikt en de doorgang vernauwt
  • overgewicht, waarbij de wanden van de keelholte dikker worden
  • vergrote keel- en/of neusamandelen (vooral bij kinderen)
  • een verstopte neus, door neuspoliepen of een verkoudheid

Behandeling

Wanneer de keel-, neus-, en oorarts (KNO-arts) heeft vastgesteld wat de oorzaak van het snurken is, kan de arts je helpen met een behandeling afgestemd op jouw klachten. Soms ligt de oorzaak van snurken in de neus. Een scheef neustussenschot, een allergie of poliepen kunnen neusverstopping veroorzaken.
 
De neusverstopping kan soms met medicijnen worden behandeld. Ook kan een operatie aan het neustussenschot of het verwijderen van poliepen uitkomst bieden om een te nauwe neusholte ruimer te maken. Dit heeft een goed effect bij ongeveer een op de tien mensen die snurken en last hebben van een verstopte neus. Bij kinderen kan het snurken vaak met succes worden bestreden door de keel- en/of neusamandelen te verwijderen, maar dat is vaak niet nodig, omdat het snurken bij kinderen meestal spontaan verdwijnt na verloop van tijd.