Septumcorrectie

Bij een neusoperatie (septumcorrectie) wordt een scheef neustussenschot rechtgezet. Het doel van deze ingreep is om de doorgankelijkheid in de neus te verbeteren.

Klachten

Een scheef neustussenschot kan zorgen voor veel klachten:
  • een gevoel van verstopping
  • een verstoorde ademhaling
  • hoofdpijn

Voorbereiding

Tijdens je bezoek aan het spreekuur op de polikliniek KNO onderzoekt de keel-, neus-, en oorarts (KNO-arts) je neus. Ook vraagt hij je naar de aanwezigheid van allergieën en bijholteproblemen. Staat het neustussenschot zo scheef dat het de doorgankelijkheid van de neus nadelig beïnvloedt? Dan stelt de KNO-arts een septumcorrectie voor.

Operatie

Bij een neusoperatie word je in algehele narcose geopereerd. Bij algehele narcose brengt de anesthesioloog je in slaap. Je wordt pas wakker wanneer de operatie achter de rug is. De artsen opereren vrijwel uitsluitend in de binnenkant van de neus; meestal zijn dus geen zichtbare littekens te verwachten.
 
Bij de neusoperatie wordt het kraakbeen en het bot van het neustussenschot opengemaakt via een klein sneetje binnenin de neus. Daarna wordt het tussenschot rechtgezet. Uitstekende stukken worden verwijderd en kromme delen rechtgemaakt. Na de operatie worden tampons ingebracht ter ondersteuning. Dat is ongemakkelijk, maar de tampons worden zo snel mogelijk na de ingreep verwijderd, meestal één tot drie dagen na de operatie.