Ergotherapie

Snel naar

Laatste update 01 mei 2024

Door lichamelijke en/of cognitieve klachten kun je in het dagelijks leven praktische problemen ervaren. Bijvoorbeeld bij het aankleden, wassen, huishouden, eten, werken of uitvoeren van hobby’s. Je kunt begeleiding en advies krijgen van onze betrokken ergotherapeuten. Zij richten zich op activiteiten en handelingen die voor jou belangrijk zijn of die jou juist problemen opleveren. Je partner of mantelzorger betrekken we graag. Onze ergotherapeuten zijn actief op veel afdelingen in het ETZ en spelen voor onze patiënten een grote rol in hun weg naar herstel.

  • Therapie

    Ergotherapie is er voor iedereen die door een aandoening, ouderdom of ongeluk de gewone dagelijkse dingen niet meer goed kan uitvoeren. Je hebt bijvoorbeeld moeite met lopen, je kunt je handen niet  goed meer gebruiken, je bent snel moe of je hebt last van vergeetachtigheid. De ergotherapeut behandelt, begeleidt en adviseert je om weer zo zelfstandig mogelijk te zijn. Tijdens de therapie werk je bijvoorbeeld aan:

    • zelfredzaamheid, bijvoorbeeld bij het eten, aankleden en voortbewegen
    • productiviteit, je gaat naar je werk en kunt het huishouden weer doen
    • ontspanning, je kunt je hobby’s weer uitvoeren

  • Opgenomen in het ziekenhuis

    Tijdens opname in het ziekenhuis kan het advies van een ergotherapeut nodig zijn. In dat geval komt de ergotherapeut bij jou langs. De ergotherapeut heeft daarvoor een verwijzing gekregen van de medisch specialist. Bij een aantal diagnoses is de ergotherapeut standaard betrokken.

    Samen met de ergotherapeut bespreek je welke problemen je ervaart. Zo nodig voert de ergotherapeut testen en observaties uit, bijvoorbeeld bij huishoudelijke activiteiten. Zo krijgt hij of zij meer inzicht in hoe jij activiteiten uitvoert. Ook kan de ergotherapeut beoordelen of het voor jou mogelijk is om thuis veilig te functioneren of dat een ander vervolgtraject nodig is. De bevindingen van de ergotherapeut worden met jouw arts en andere behandelaren besproken. Wanneer tijdens opname behandeling nodig is, stelt de ergotherapeut, in overleg met jou, een behandelplan op. De behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit:

    • weer leren activiteiten uit te voeren
    • advisering over gebruik van hulpmiddelen
    • opnieuw aanleren van vaardigheden

  • Op de polikliniek

    In een aantal gevallen kun je terecht op onze polikliniek. Je hebt daarvoor een verwijzing nodig van een arts. Je komt voor de behandeling naar ETZ TweeSteden. In sommige gevallen bezoekt de ergotherapeut je thuis.

  • Zorgteam

    Samen werken we aan de beste zorg. Met jou en een groot en ervaren team van zorgverleners die werken vanuit verschillende disciplines. Door onze expertises te bundelen, kunnen we jou het beste begeleiden en ondersteunen. We werken daarom nauw samen met de behandelend arts en verpleegkundigen om je buitengewone zorg en begeleiding te bieden zodat jij weer zoveel mogelijk zelfstandig kunt functioneren. Alle ergotherapeuten van het ETZ staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici en voldoen daarmee aan de opleidingseisen en beschikken over actuele kennis en ervaring.

Afdelingen

Zorgteam

Ziekte en behandeling

Locaties

ETZ Elisabeth

Direct nummer
(013) 221 00 50

Openingstijden
ma t/m vrij 8.30-15.30 uur

Route
81

Locatie

ETZ TweeSteden

Direct nummer
(013) 221 00 50

Openingstijden
Klinisch alleen op vraag.
Polikliniek: di even weken, ma oneven weken  8.15-18.00 uur

Route
55

Locatie

Pagina delen?