Gezond weer beter

Gezond weer beter

Een betere genezing en minder kans op infecties? Stop met roken rondom je operatie!

Als wij je vertellen dat roken ongezond is, zeggen wij waarschijnlijk niks nieuws. Op allerlei plekken word je geattendeerd op de mogelijke gevaren van roken en de daarbij behorende kosten. Wij willen daarom niet nogmaals aandacht geven aan de schadelijke gevolgen van het roken, maar wijzen we je op de complicaties die kunnen optreden bij rokers die een operatie ondergaan.

Stoppen met roken voor de operatie

Een goed herstel na de operatie is van belang voor jouw verdere gezondheid. Stoppen met roken is daarbij belangrijk. Uit onderzoek blijkt namelijk dat patiënten die vóór hun ingreep stoppen met roken beter en sneller herstellen dan rokende patiënten.

Stoppen met roken verkleint de kans op complicaties. Je kunt dus zelf een bijdrage leveren aan jeeigen gezondheid. Gewoonweg door je sigaretten of sigaar te laten liggen. Hoe eerder je voor de operatie stopt, hoe kleiner de kans op complicaties. Hiermee draag je zelf bij aan een betere gezondheid en je herstel. Iedere sigaret die je niet rookt, kan een positief verschil maken.

Complicaties

Een complicatie is een gebeurtenis die leidt tot extra behandeling, extra antibiotica/medicatie, extra onderzoek, een langer verblijf in het ziekenhuis of extra controle op de polikliniek. Roken kan het risico op complicaties verdubbelen. Rokers hebben hier een verhoogde kans op.

Dit grotere risico wordt veroorzaakt doordat nicotine en koolstofmonoxide (waar de tabaksrook uit bestaat) de afweer, stolling, doorbloeding en het zuurstofaanbod verminderen. Daardoor worden de wondgenezing en botheling belemmerd. Recent onderzoek toont aan dat roken het risico op complicaties na een orthopedische operatie zelfs verdubbelt. Bekijk hieronder het filmpje van het Longfonds.

gezond-weer-beter.png
 

Hoe kun je stoppen?

Het is niet gemakkelijk om te stoppen met roken. Vaak zijn meerdere pogingen nodig om echt van het roken te komen. Heb je al eerder een poging ondernomen en is het toen niet gelukt? Nicotine is zeer verslavend, hoewel het moeilijk is, is het zeker mogelijk! De belangrijkste voorwaarde om te kunnen stoppen met roken is dat je zelf de keuze maakt om te stoppen.

Ben je gemotiveerd om te breken met je verslaving, dan zijn er verschillende manieren om die aan te pakken. Je kunt gewoonweg stoppen door geen sigaret meer op te steken, maar voor veel mensen is dat niet zo gemakkelijk. Je hoeft het ook niet alleen te doen. Er bestaan meerdere hulpmiddelen om je helpen te stoppen. Deze verschillende mogelijkheden kun je met jouw huisarts bespreken.

Vergoeding

Het stoppen-met-rokenprogramma zit in het basispakket van de zorgverzekering. Informeer bij jouw zorgverzekeraar over vergoedingen voor het stoppen met roken met betrekking tot je persoonlijke situatie.

Voordelen

Naast minder kans op complicaties na jouw operatie, levert het stoppen met roken nog andere voordelen op:

  • de doorbloeding van de huid verbetert;
  • na drie dagen is de koolmonoxide uit het lichaam. Ademen wordt makkelijker en u krijgt meer energie;
  • na twee maanden is de longfunctie met 10 procent verbeterd;
  • het geheugen functioneert beter;
  • als je 15 sigaretten per dag rookt, bespaar je € 1497,41 op jaarbasis.

Tips

Wij zetten een aantal tips op een rij:

  • maak een lijstje met redenen waarom je wilt stoppen;
  • schakel de hulp van jouw huisarts in;
  • weet in welke situaties jij het liefst rookt. Je moet deze situaties goed kennen (bijvoorbeeld na het eten) en vast een oplossing bedenken hoe je met die situatie wilt omgaan (bijvoorbeeld ik eet voortaan fruit na het eten);
  • vertel jouw omgeving dat je gaat stoppen, dan kunnen zij jou steunen;
  • ruim alles op wat jou aan roken herinnert;
  • beloon uzelf. Met het geld dat u uitspaart, kunt u iets leuks doen of iets kopen;
  • verander jouw eet- en drinkgewoonten. Drink veel water, eet veel vers fruit. Pas op voor gezelligheidsdrankjes als koffie, thee en alcohol. Het drinken van deze drankjes is vaak gekoppeld aan roken;
  • zorg voor voldoende lichamelijke ontspanning;
  • als jij na gestopt te zijn er toch weer een opsteekt (terugval) geef de moed dan niet op. Ga na in welke situatie dat gebeurde en probeer te bedenken met welk ander (alternatief) gedrag je voortaan kunt reageren;
  • wacht: als je zeer veel trek hebt in een sigaret, zit het dan gewoon uit. De meeste behoeftes verdwijnen vanzelf na een paar minuten.
  • blijf positief denken; in plaats van ‘wat is het moeilijk’ denk ‘het wordt steeds makkelijker’.