Farmacogenetica Pas voor patiënten ETZ

8 maart 2024

Op verzoek van zowel patiënten als behandelaars heeft het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) een Farmacogenetica Pas ontwikkeld. Met deze pas wordt het voor patiënten mogelijk om medicatie op maat te krijgen. De pas, die gratis kan worden aangevraagd, is vooral relevant voor patiënten die bepaalde vormen van chemotherapie krijgen, bloedverdunners slikken of antidepressiva gebruiken. 

Medicijnen werken niet bij iedereen precies hetzelfde. De standaarddosering kan voor sommige mensen te hoog, en voor andere mensen te laag zijn. Farmacogenetica onderzoekt hoe DNA invloed heeft op de werking van medicijnen. Farmacogenetica is handig om te begrijpen hoe genen de afbraak van medicijnen beïnvloeden. Met een Farmacogenetica Pas kan een behandelaar aan de hand van de gegevens van een patiënt zien of er een aanpassing nodig is in de dosering van medicatie. Hierdoor wordt de kans op vervelende bijwerkingen kleiner en de kans op een positief effect van sommige geneesmiddelen groter. De Farmacogenetica Pas wordt ook wel DNA Paspoort of Geneesmiddelen Pas genoemd.

De tekst gaat verder onder de foto.

Klinisch chemicus Remco van Horssen en apotheker Maureen ter Laak tonen de Farmacogenetica Pas. Foto: Ellen den Ouden.
Klinisch chemicus Remco van Horssen en apotheker Maureen ter Laak tonen de Farmacogenetica Pas. Foto: Ellen den Ouden.

Ondanks dat de informatie ook in het online patiëntendossier van het ETZ staat, vinden patiënten het over het algemeen fijner om een fysieke pas te hebben. Door de pas op zak te dragen, kan de patiënt aan een nieuwe behandelaar, bijvoorbeeld in een nieuw ziekenhuis of in het buitenland, eenvoudig laten zien of het nodig is om de dosering van bepaalde medicatie aan te passen.

Digitaal aanvragen

De Farmacogenetica Pas kan door zowel zorgverleners als door patiënten digitaal worden aangevraagd. Bij nieuw onderzoek zal de zorgverlener de pas vaak voor de patiënt aanvragen. Patiënten waarbij dit onderzoek al langer geleden is uitgevoerd, kunnen zelf de pas aanvragen via het emailadres: KCHLDNA@etz.nl.

Let op; een pas wordt alleen uitgegeven als in de aanvraag naam, geboortedatum en patiëntnummer duidelijk vermeld staan en als er minimaal DNA-onderzoek gedaan is naar een basis set van testen. Na aanvraag krijgen patiënten binnen 2 à 3 weken een brief met daarin de pas toegestuurd. In deze brief staat ook meer uitleg over het gebruik van de pas. De Farmacogenetica Pas is strikt persoonlijk en wordt uitgegeven op basis van de huidige kennis.

Informatie

Zie voor meer informatie: www.farmacogenetica.nl. Op deze website staat een tabel met geneesmiddelen die op verschillende manieren worden afgebroken in het lichaam. Voor deze medicijnen kan het nodig zijn om de dosering aan te passen.