(Over)leven met hoofd-halskanker

21 september 2015

Toine Vermeer (57) - een échte kruikenzeiker - kan zich ‘dat’ moment van de diagnose anderhalf jaar geleden nog precies herinneren. “Keelkanker kende ik wel, maar hoofd-halskanker zei me helemaal niets.”

Die dag werd het allemaal helder. “Ik had al ruim een jaar last van ontstekingen in mijn kaak. Die trokken steeds weg, maar na de derde keer zwollen opeens ook mijn tandvlees en halsklieren op. Toen besloot ik naar de huisarts te gaan. Twee dagen later zat ik in het ziekenhuis en kreeg ik de diagnose hoofd-halskanker.”

Tilburger Toine Vermeer werd in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis behandeld voor hoofd-halskanker en komt nu nog geregeld op controle.

Waarom hij zo graag zijn verhaal wil doen? “Ik hoop dat mensen bij bepaalde symptomen eerder naar de dokter gaan. Maak niet mijn fout door te lang te wachten.”

Zeldzaam

Hoofd-halskanker is een zeldzame vorm van kanker. In Nederland zijn er jaarlijks ongeveer 2.700 nieuwe patiënten met een hoofd-halstumor. Zij zijn gemiddeld een jaar in behandeling en ondergaan een intensief traject. Toine – die nog nooit in het ziekenhuis heeft gelegen – kan er inmiddels over meepraten.

“Na dat eerste bezoek aan de kaakchirurg kwam ik in een mallemolen terecht. Ik kreeg het ene na het andere onderzoek.” Toch is hij nooit zenuwachtig geweest. ”De planning was top en de begeleiding goed. Alle onderzoeken vonden plaats op één dag en in één ziekenhuis. Ik had bovendien een groot vertrouwen in de deskundigheid van alle betrokken specialisten.”

Complex

Hoofd-halskankerpatiënten uit de hele regio worden in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis behandeld. Het ziekenhuis werkt voor deze behandeling nauw samen met het Instituut Verbeeten en het Erasmus Medisch Centrum. Het is een zeer intensieve en vaak complexe behandeling voor de patiënt. Dat ondervond Toine aan den lijve.

Tijdens een 13 uur durende operatie werden zijn onderkaak en lymfeklieren in de hals verwijderd. Daarna reconstrueerden de chirurgen zijn kaak met een stuk bot uit zijn kuitbeen. Veel pijn had hij niet na de operatie. “Voor mijn familie was het enger om te zien. Mijn gezicht was bont en blauw en ik zat onder de slangetjes.”

Verbrand

Elf dagen na zijn opname mocht hij weer naar huis. Na een herstelperiode van vier weken volgt een heftige tijd van dertig dagen bestraling. “Dat was veel erger dan de operatie. De eerste drie dagen voelde ik niets. Maar na de vierde dag proefde ik niets meer en voelde mijn hals verbrand aan de binnenkant. Geen pretje en al helemaal niet voor een Bourgondiër zoals ik. Ik viel in korte tijd dertien kilo af. Ook moest ik weer leren praten en slikken.”

Nu anderhalf jaar later gaat het stukken beter met Toine. Vier weken na zijn laatste bestraling begon de monteur in de telecom al met halve dagen werken. “Thuis vlieg ik tegen de muren op, ik wilde zo snel mogelijk weer aan de slag.”

Een keer in de drie maanden heeft hij nog controles in het ziekenhuis en Instituut Verbeeten. Hij heeft nog last van oedeem (vochtophoping) en krijgt daarvoor therapie. Ook mist hij het gevoel in het voorste deel van zijn mond waardoor hij alleen nog zacht voedsel kan eten. “Ik at zo graag een lekkere sparerib, maar dat lukt niet meer. Maar hé, ik leef.”

Team van specialisten

Jaarlijks worden in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis ongeveer 100 nieuwe patiënten met een hoofd-halstumor behandeld. Een multidisciplinair team van medisch specialisten en paramedici zoals medisch maatschappelijk werkers, diëtisten, logopedisten, fysiotherapeuten en casemanagers oncologie biedt patiënten een op maat gemaakt behandelplan.

Heeft u langer dan drie weken last van een van deze klachten? Bezoek dan uw huisarts!

  • Niet genezende zweertjes in mond, keel of lip
  • Zwellingen van de hals
  • Heesheid
  • Opgeven van bloed
  • Pijn bij slikken en keelpijn
  • Eenzijdige verstopte neus met onverklaarbare neusbloedingen
  • Onverklaarbare oorpijn

Meer informatie