Smaakstoornis

Proeven is een complexe ervaring. Wat wij ‘smaak’ noemen, is eigenlijk een samenspel van meerdere zintuiglijke waarnemingen. Met de smaakwaarneming bedoelen we de waarneming van zoet, zuur, zout en bitter door de smaakzintuigjes op de tong en in de mondkeelholte. De afgelopen jaren hebben onderzoekers nog twee smaken ontdekt: umami (eiwitrijk) en vet.
 
Het waarnemen van smaak is een functie van de smaakorgaantjes. Naast de waarneming van zoet, zuur, zout en bitter wordt in de mondholte ook de structuur, temperatuur, scherpte en kruidigheid waargenomen.

Oorzaken

Smaakstoornissen kunnen verschillende oorzaken hebben:
  • ontsteking in tandvlees, gebit of speekselklier
  • medicijngebruik
  • maagzuur
  • verbranding
  • gezwel in de tong

Klachten

Een smaakstoornis kan zich op verschillende manieren uiten. Je hebt waarschijnlijk last van een veranderende, afgenomen of verdwenen smaakfunctie. Alledaagse smaken kunnen anders worden waargenomen of heb je continu een vieze smaak in je mond, zonder dat je iets eet of drinkt.

Behandeling

Voordat de keel-, neus-, en oorarts (KNO-arts) je kan helpen, start hij met een analyse aan de hand van deze vragen:
  • Wanneer en hoe zijn je klachten begonnen?
  • Is je smaak helemaal weg, verminderd of veranderd?
  • Hoe is de smaakbeleving van voeding en dranken die vooral op reuk is gebaseerd, zoals koffie, chocolade, aardbeien?
  • Zijn er andere klachten in de mondholte, tekenen van ontsteking?
  • Is er sprake van een verminderde of abnormale speekselproductie?
  • Zijn er klachten van zuurbranden?
Daarna vindt een uitgebreid KNO-onderzoek plaats. De mondholte wordt uitvoerig geïnspecteerd. Dan wordt eventueel tot behandeling overgegaan, die het best bij jou past.