Paul Depauw
Neurochirurg

Snel naar

Over mij

Een neurochirurg opereert afwijkingen aan de hersenen, rug en de zenuwen. Een heel precies, boeiend, spannend en technisch uitdagend vak.

Afwijkingen verwijderen

Ik behandel veel pijn en kanker. Het gaat vooral over kwaliteit van leven. De technische uitdaging en de ontwikkelingen zijn spectaculair en drijven mij in het vak. Ik heb ambachtelijk werk: Ik verwijder afwijkingen.

Buikgevoel

Technisch kunnen we reeds veel op een veilige manier, maar het is ook een stuk buikgevoel of we iets wel of niet gaan uitvoeren. Soms hebben mensen dezelfde afwijking, maar kunnen ze toch een ander advies krijgen. Dit heeft te maken met het effect dat we verwachten bij een bepaald persoon. Dit noem ik de gezondheidswinst, in de literatuur noemt men dit het treatment effect. Heel lastig te bepalen want er zijn veel variabelen.

Technieken optimaliseren

Mijn aandachtsgebieden binnen de neurochirurgie zijn schedelbasischirurgie en rugchirurgie. Het prikkelt mij om processen en technieken steeds verder te vereenvoudigen en te optimaliseren.

BIG-registratie: 89056326701

Aandachtsgebieden

 • Wervelkolom chirurgie (hernia en afwijkingen aan de wervelkolom)
 • Hypofyse tumoren
 • Schedelbasistumoren (tumoren rondom de oogzenuw)
 • Endoscopie: kijkoperaties in de hersenen en voor hernia’s
 • Productontwikkeling

Studie & Opleiding

 • 1983-1989: SintLievenscollege Gent, Latijn Wiskunde
 • 1989-1997 geneeskunde aan de Universiteit Gent (UZ Gent): magna cum laude
 • 1997-1998 algemene heelkunde, orthopedie en traumatologie, algemeen Ziekenhuis Jan Palfijn in Gent (België)
 • 1998-1999 specialisatie neurologie, Onze Lieve Vrouw Ziekenhuis in Aalst (België)
 • 1999-2001 Neurochirurgie, Universitair Ziekenhuis Gent (België)
 • 2002-2003 Neurochirurgisch Centrum Tilburg/ Gamma Knife, ETZ

Werkzaamheden neurochirurg

 • 2003-2004: Neurochirurgisch Centrum Noord-West-Vlaanderen (Brugge Oostende
 • 2004-heden: neurochirurg ETZ

Onderzoek & publicaties

SCHEDELBASIS

Mede-auteur van de Nederlandse richtlijn hypofysechirurgie.
Verder werd ook doorgedreven laboratorium onderzoek naar de technische evolutie en de mogelijkheden van kijkoperaties door de neus gedaan. In samenwerking met de universiteit van Utrecht onderzochten we recent de mogelijkheden om door de neus met een kijkoperatie bloedvaten te hechten in de hersenen. Hierbij werden de modernste technieken waaronder 3 D endoscopie gebruikt. In 2015 werd dit werk voorgesteld op de EANS (European Association of Neurosurgery)  meeting in Madrid.
Sinds 2016 worden alle kijkoperaties door de neus gedaan met behulp van 3 D endoscopie.

In het ETZ beschikkken wij over alle behandelopties voor tumoren van de hypofyse. Met de werkgroep publiceren wij regelmatig artikelen over meerdere aspecten van deze behandelingen.

SPINE / RUGCHIRURGIE

Het ETZ is een van de vier ziekenhuizen die in opdracht van het Ministerie van VWS de PTED (Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie) techniek ter behandeling van een lage rug hernia aanbiedt en onderzoekt. Bij deze techniek worden lage rug hernia’s via een benadering via de zijkant van het lichaam met behulp van een kijkoperatie verwijderd. Deze operaties vinden plaats onder lokale verdoving. Dr Depauw kreeg hiervoor een speciale opleiding in Rotterdam.

PRODUCTONTWIKKELING

Optimising the proning procedure
Met steun van het IWT (Innovatie door Wetenschap en Techniek) en in samenwerking met een aantal bedrijven ontwerpen en testen we de mogelijkheid om patiënten met perslucht te verplaatsen en te positioneren op operatietafels. Dit heeft vermoedelijk veel voordelen zowel voor de patiënt als het medische team. Het ETZ is het eerste ziekenhuis ter wereld die dit concept test.

Lidmaatschappen

 • Voorzitter bestuur Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie (NVvN)
 • Lid visitatiecommissie NVvN