N. Embregts-Huijbregts
Physician Assistant (PA) Longgeneeskunde

Snel naar

Over mij

In 2002 heb ik de HBO-V-duaal opleiding verpleegkunde afgerond in het Catharina ziekenhuis Eindhoven. Hierna heb ik nog een jaar op de cardiochirurgie gewerkt aldaar. In september 2003 heb ik de overstap gemaakt naar de Intensive Care van het st. Elisabeth ziekenhuis Tilburg. Ik ben toen de opleiding gaan volgen tot IC-verpleegkundige . Nadat ik in 2006 het diploma had behaald, heb ik enkele jaren hier gewerkt. In 2011 heb ik als uitbreiding van mijn functie op de IC de opleiding tot Ventilation Practitioner mogen volgen. Tot 2017 heb ik deze duo-functie op de IC mogen vervullen.

In 2017 startte ik met de masteropleiding  tot Physician Assistant binnen de longgeneeskunde in het ETZ Tilburg. Tijdens mijn opleiding ben ik in de volle breedte van de geneeskunde opgeleid en heb ik bij diverse disciplines stage gelopen. In maart 2020 heb ik deze opleiding afgerond met een literatuurstudie over de rol van chronische non-invasieve beademing bij COPD-patiënten.

Ik probeer door de continuïteit die ik als PA bied op de afdeling longgeneeskunde, een vast aanspreekpunt te zijn voor de patiënten, verpleegkundigen, specialisten en andere disciplines.

Wat doet een Physician Assistant?

Het beroep Physician Assistant ligt volledig in het medische domein. De PA is opgeleid om zelfstandig bepaalde taken van een arts over te nemen. Daarnaast voegt de PA iets toe, namelijk meer ruimte voor contact en informatie-uitwisseling met patiënten. Door de taakverdeling tussen artsen en PA’s kunnen meer patiënten geholpen worden en neemt de patiënttevredenheid toe. De PA wordt breed medisch opgeleid en verdiept zich in de gehele breedte van het specialisme waar hij/zij werkzaam is. De PA wordt ingezet op taken die vergelijkbaar zijn met die van de arts in opleiding tot (medisch) specialist (AIOS): opname, polikliniek, zaalarts, poliklinische OK. De PA zet zich ook in om de kwaliteit en effectiviteit van de zorg te verhogen, mede dankzij een grotere continuïteit van kennis en ervaring in vergelijking met bijvoorbeeld (de vaak tijdelijke) AIOS. De taken van PA’s worden in de praktijk met de samenwerkende geneeskundig specialist nader bepaald.

BIG-registratie: 89057982030

Aandachtsgebieden

 • Non-invasieve beademing
 • Zuurstoftherapie
 • Overige technische ondersteuning bij longpatiënten

Studie & opleiding

 • 1996 – 1998      Gezondheidswetenschappen – Universiteit van Maastricht
 • 1998 – 2002      HBO-V-duaal – Fontys Hogeschool Eindhoven
 • 2003 – 2005      Medium Care Verpleegkunde – Fontys hogeschool Eindhoven
 • 2005 – 2006      Intensive Care Verpleegkunde – Fontys hogeschool Eindhoven
 • 2011 – 2012      Ventilation Practitioner – Care Training Group BV Ridderkerk
 • 2017 – 2020      Master Physician assistant – Hogeschool Arnhem en Nijmegen

Onderzoek & publicaties

 • P.E. Spronk, A. Dalhuisen, N. Embregts, B. Riekerk, V. Geenen, J. van Oers. Wake up, it’s time for bundles.  Netherlands Journal of Critical Care; volume 24, 7 november 2016.

Lidmaatschappen

 • NAPA