J. Stavast
Klinisch patholoog

Snel naar

Over mij

Ik heb mijn studie Geneeskunde gedaan in Rotterdam en ben daarna in Maastricht en Tilburg opgeleid tot patholoog. Sinds 2005 ben ik in het ETZ werkzaam als klinisch patholoog. Tevens ben ik momenteel de laboratoriummanager van de pathologische afdeling van het ETZ. Als klinisch patholoog onderzoek ik met name weefsels, die afgenomen zijn bij patiënten, op de aanwezigheid van ziektes. Mijn aandacht gaat vooral uit naar onderzoek van weefsels van de longen, borst, bloedvormende weefsels en DNA.

Als patholoog speel ik een belangrijke rol bij het stellen van een diagnose voor de patiënt. Het is iedere keer de uitdaging om, met alle technieken die ik tot mijn beschikking heb, te zeggen of iets wel of niet kanker is. Dat is geen kwestie van zwart of wit, er zit een groot grijs gebied tussen. Met dat spanningsveld heb ik de hele dag te maken en daarbinnen streef ik altijd de perfecte diagnose na.

DNA-onderzoek

We maken steeds meer gebruik van DNA-onderzoek om de patiënt de juiste therapie te kunnen bieden. De ‘behandeling op maat’ neemt een hele grote vlucht. Vooral bij de kwaadaardige tumoren zien we dat bepaalde medicijnen de overleving met jaren kunnen verlengen. Sommige zijn bijna een chronische ziekte geworden. Die ontwikkeling is nog lang niet ten einde.

Een andere interessante ontwikkeling is de digitale revolutie die gaande is. Nu zitten we nog door een microscoop te kijken. Over een tijdje kijken we alleen nog naar een beeldscherm en worden we waarschijnlijk in onze beoordeling ondersteund door computerprogramma’s. Dat brengt interessante nieuwe uitdagingen met zich mee.

BIG-registratie: 29046159201

Aandachtsgebieden

  • longen
  • hematologie
  • mamma
  • moleculaire pathologie
  • neuro-endocrien
  • botten