drs. W.J.B.M. (Walther) Jansen
physician assistant gastro-intestinale chirurgie

Snel naar

Over mij

Na mijn opleiding tot leraar basisonderwijs heb ik een opleiding gevolgd tot verpleegkundige A in het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. Al snel daarna werd ik leidinggevende van een chirurgische afdeling in het St. Elisabeth Ziekenhuis. Binnen de chirurgie ging mijn belangstelling uit naar de oncologische patiënten en dan met name de patiënten met een gastro-intestinale maligniteit.

Na bijna 15 jaar leidinggevende te zijn, was ik toe aan een nieuwe uitdaging en wilde ik mij graag op deze patiëntencategorie richten. In overleg met de chirurgen heb ik toen gekozen voor de opleiding tot Physician Assistant. Samen met twee collega’s van de anesthesie en één van de urologie waren wij in 2005 de eerste PA’s in opleiding in Tilburg.

Na het behalen van mijn diploma als Physician Assistant heb ik als zaalarts gewerkt op de afdeling gastro-intestinale chirurgie. Ik was onder andere betrokken bij de ontwikkeling van het zorgpad voor patiënten met een colorectaal carcinoom. Ook had ik wekelijks een proctologie spreekuur waarbij ik patiënten met hemorroïden (aambeien) behandelde.

BIG-registratie: 19007931330

Aandachtsgebieden

  • slokdarmkanker
  • maagkanker

Na het besluit om alle gastro-intestinale chirurgie te verplaatsen naar locatie ETZ TweeSteden ben ik mee verhuisd. Al snel hierna werd mijn aandachtsgebied oesophagus- (slokdarm) en maagcarcinoom. Ik ben betrokken bij het ontwikkelen van zorgpaden en als zaalarts werkzaam op de afdeling waar patiënten liggen die geopereerd zijn aan maag- of slokdarmkanker.

Voor deze specifieke patiëntencategorie heeft het ETZ een regionale functie. Dit betekent dat er patiënten naar het ETZ verwezen worden vanuit heel Midden- en West-Brabant. Dit vergt een goede logistiek en communicatie met alle betrokken ziekenhuizen en specialisten. Zo is er een regionaal multidisciplinair overleg (MDO) opgezet waar deze patiënten wekelijks besproken worden. Daarnaast zijn er veel formele en informele contacten met de zorgverleners in de ziekenhuizen van deze regio. Het blijft voor mij een uitdaging om dit te verbeteren en de zorg voor deze patiëntencategorie, waarbij diverse disciplines zijn betrokken, te optimaliseren.

Wat doet een Physician Assistant?

Een Physician Assistant (PA) is een relatief nieuwe functie in de gezondheidszorg. Een PA werkt onder supervisie van de chirurgen en biedt professionele medische zorg. Ik werk met veel plezier in het ETZ met name op het vakgebied gastro-intestinale chirurgie en ben het aanspreekpunt voor patiënten met maag- of slokdarmkanker.

Ik probeer deze patiënten zo goed mogelijk te begeleiden tijdens het behandeltraject wat ze doorlopen in het ziekenhuis. Daarnaast neem ik een aantal taken uit handen van de chirurgen waardoor er efficiënter gewerkt kan worden.