dr. R.J.F. Laheij
MDL-arts

Snel naar

Over mij

Na mijn studie Gezondheidswetenschappen in Maastricht ben ik in het Radboudumc gepromoveerd op de behandeling van bovenbuikklachten. Vervolgens ben ik Geneeskunde gaan studeren en MDL-arts geworden in Utrecht. Sinds 2013 ben ik als MDL-arts werkzaam in het ETZ.

Ik ben geïnteresseerd in alle aspecten van het maagdarmkanaal, maar mijn aandachtsgebieden zijn vooral de bovenbuikklachten, en dan met name maag- en slokdarmklachten. Naast ontstekingen, infecties en spierproblemen houdt ik me ook bezig met complicaties na slokdarm- en maagoperaties. Ook ben ik betrokken bij het technisch voedingsteam dat zorgdraagt voor adequate voeding voor patiënten.

Duidelijkheid

Als patiënten bij mij komen, probeer ik eerst te achterhalen wat het probleem is. Vervolgens gaan we kijken wat de oorzaak is, door middel van bijvoorbeeld een maag- of darmonderzoek of metingen van de werking van maagdarmkanaal. Ik vind het belangrijk dat de vragen van de patiënt beantwoord zijn. En dat er, voor zover mogelijk, duidelijkheid is over de diagnose en het behandeltraject. Ik trek er tijd voor uit om dat alles goed te bespreken.

Voeding heeft een enorme betekenis voor de meeste mensen. Daar probeer ik altijd rekening mee te houden. Door patiënten met slokdarmtumoren in het laatste stadium bijvoorbeeld een buisje te geven, kunnen ze weer genieten van vast voedsel. Zo kunnen we de kwaliteit van leven in de laatste periode van hun leven nog wat verbeteren.

Experimentele behandelingen

Ik kijk altijd net iets verder en voer ook experimentele behandelingen uit, zoals een honingtherapie tegen een niet met antibiotica te behandelen darminfectie. Ook heb ik, samen met MDL-arts Robbert Eichhorn, voor het eerst in Nederland een gaatje in een slokdarm gehecht zonder opereren, door middel van een endoscoop. Met hetzelfde hechtapparaat hebben we in Nederland ook de eerste maagverkleining uitgevoerd zonder operatie.

Ik heb in het verleden veel onderzoek gedaan naar met name bovenbuikklachten en darmkanker en doe dat nog steeds. De afdeling MDL in het ETZ neemt vaak deel aan studies in samenwerking met andere ziekenhuizen. Patiënten die niet reageren op bestaande medicijnen, krijgen daardoor toegang tot de nieuwste medicijnen.

BIG-registratie: 69908591101

Aandachtsgebieden

  • Bovenbuikklachten, met name maag- en slokdarmklachten
  • Infecties/ ontstekingen
  • Technisch voedingsteam
  • Complicaties na slokdarm- en maagoperaties.

Studie & opleiding

  • studie Gezondheidswetenschappen in Maastricht
  • promotie in Radboudumc op de behandeling van bovenbuikklachten.
  • studie Geneeskunde en MDL-arts in Utrecht

Onderzoek & publicaties

Voor een overzicht van publicaties verwijzen we u graag naar de website van PubMed.