dr. P.F. Janssen
Gynaecoloog

Snel naar

Over mij

Ik zie mensen met gynaecologische aandoeningen zoals menstruatieproblemen, vleesbomen, cystes en endometriose. Het is een prachtig compliment als een patiënte na een behandeling zegt dat ze een compleet ander mens is geworden.

Endometriose

Endometriose is een nare aandoening die enorme menstruatiepijnen geeft. De diagnose wordt vaak laat gesteld. Bij deze chronische ziekte komt baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte voor. Dit weefsel kan op het buikvlies en/of andere organen in de onderbuik gaan zitten. Het ‘groeit’ daar en zorgt voor een chronische ontsteking met een scala van klachten. Ondanks een behandeling kan deze goedaardige aandoening plotseling uit de bocht schieten. Deze patiënten kunnen op zo’n moment altijd snel even tussendoor terugkomen als het nodig is.

Minimaal-invasieve methode

Gynaecologie is een vak waarbij ik van begin tot het eind een patiënt in eigen hand houd. Van het gesprek, het onderzoek en aanvullende onderzoeken met een echo tot het eventueel op laparoscopische wijze opereren. Mijn superspecialisatie is het laparoscopisch opereren. Qua innovatie staat deze minimaal-invasieve methode niet stil. We hebben het nu ook al over robots.

Enthousiast maken

Het ETZ is een opleidingsziekenhuis. Ik vind het fantastisch om assistenten over mijn specifieke stuk van het vak net zo enthousiast te maken als ik zelf ben. De afwisseling tussen gynaecologie en de verloskunde blijft ook mooi. Lekker dynamisch. Ik werk multidisciplinair met onder meer kinderartsen, chirurgen, urologen, radiologen, anesthesiologen, psychologen en diëtisten.

BIG-registratie: 89059987601

Aandachtsgebieden

  • Algemene gynaecologie
  • Endoscopie (laparoscopie en hysteroscopie)

Studie & opleiding

  • 1996-2003 geneeskunde aan de VU Amsterdam
  • 2003-2006 ANIOS verloskunde en de gynaecologie (Kennemer Gasthuis in Haarlem en het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam
  • 2006-2012 specialisatie gynaecologie in het VUmc en in Medisch Spectrum Twente in Enschede
  • 2012-2014 Fellowship minimale invasieve chirurgie in St. Antonius Ziekenhuis Nieuwengein
  • 2014-werkzaam als gynaecoloog in het ETZ

Proefschrift 2013: Dissertation: ‘Ureteral injuries during Laparoscopic Hysterectomy’

Onderzoek & publicaties

Voor publicaties kunt u op de site van Pubmed kijken.

Lidmaatschappen

  • Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG)
  • Werkgroep Gynaecologische Endoscopie (WGE)
  • Werkgroep endometriose

Specialismen