Dr. J. van der Schaft
Dermatoloog

Snel naar

Over mij

Na mijn geneeskunde opleiding in Utrecht ben ik gepromoveerd op de afdeling dermatologie en allergologie in het UMC Utrecht. Vervolgens heb ik in het UMC Utrecht en in het Meander Medisch Centrum mijn opleiding tot dermatoloog gevolgd.

Eczeem

Mijn opleiding tot dermatoloog heb ik gecombineerd met klinisch onderzoek naar nieuwe medicijnen voor de behandeling van eczeem. De behandeling van constitutioneel eczeem met zowel zalven, pillen (orale immunosuppressiva) en injecties (biologicals) is mijn aandachtsgebied.

Ik zie regelmatig kinderen en volwassenen met een eczeem dat niet goed onder controle is, dat is zonde! De kwaliteit van leven van patiënt en/of gezin kan ernstig worden beïnvloed door onder andere de jeuk en gebroken nachten.

Hoewel eczeem niet te genezen is, is het wel goed te behandelen. Dat vraagt echter wel veel discipline van de patiënt en/of ouders. Ik zie het als mijn taak om samen te zoeken naar een behandeling waarbij de klachten kunnen worden teruggedrongen en de kwaliteit van leven verbetert.

Dermatologie: een uitdagend en afwisselend vak

De patiënt populatie is heel divers, zowel kinderen als volwassenen bezoeken de spreekuren. Soms is een probleem met een enkel consult te verhelpen, maar er zijn ook huidbeelden die chronisch zijn. De spreekuren worden afgewisseld met zowel nadenken als het doen van ingrepen.

Het leuke aan de dermatologie vind ik dat veel diagnoses al zijn te stellen op basis van het verhaal van de patiënt en het lichamelijk onderzoek. De zichtbaarheid van een huiddoening maakt ook dat deze belastend kan zijn voor de patiënt. Aan de andere kant kunnen zowel de patiënt als de omgeving goed oordelen wat het resultaat is van de ingezette behandeling.

BIG-registratie: 89916278501

Aandachtsgebieden

  • Algemene dermatologie
  • Eczeem bij kinderen en volwassenen
  • Inflammatoire dermatosen

Studie & opleiding

  • 2006 – 2012 Studie Geneeskunde Universiteit Utrecht
  • 2012 – 2015 Gepromoveerd op de afdeling dermatologie en allergologie van het UMC Utrecht. Onderwerp: Moeilijk behandelbaar constitutioneel eczeem in de dagelijkse praktijk
  • 2015 – 2020 Opleiding tot dermatoloog in het UMC Utrecht en Meander Medisch Centrum Amersfoort
  • Sinds april 2020 werkzaam als dermatoloog in het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis

Onderzoek & publicaties

  • Mijn publicaties zijn te vinden op PubMed.

Lidmaatschappen

  • Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV)
  • European Academy of Dermatology and Venereology (EADV)

Ziekte en behandeling