Dr. E.P.J. Arnoldus
Neuroloog

Snel naar

Over mij

Ik heb de opleiding Geneeskunde gevolgd aan de Universiteit van Leiden en ben opgeleid tot neuroloog in het Leids Universitair Medisch Centrum. Ik ben gepromoveerd op chromosomale afwijkingen bij hersentumoren. Sinds 1996 werk ik als neuroloog in het ETZ. Mijn aandachtsgebied is multiple sclerose (MS).

Heldere uitleg

Ik ben een echte ‘patiëntendokter’. Elke persoon is anders en ik ben oprecht geïnteresseerd in de mens achter de patiënt. Het geeft me voldoening als er een goed contact is en de patiënt goed geholpen is. Dat kan ook door duidelijkheid te geven of mensen gerust te stellen. Heldere uitleg geven, zodat ze weten wat ze te wachten staat. Een goede begeleiding is belangrijk. Sommige patiënten zie ik jarenlang en met hen bouw ik een langdurige band op.

MS Spreekuur

Multiple sclerose is mijn belangrijkste aandachtsgebied. Binnen het MS Centrum van het ETZ werk ik nauw samen met mijn collega-neuroloog dr. Leo Visser, de MS-verpleegkundige en de physician assistant (PA). De uitwisseling van kennis binnen het team is een grote meerwaarde. Elke week is er een spreekuur, waarna alle patiënten worden nabesproken.

Ook andere specialisten zoals de psychiater, psycholoog en revalidatiearts schuiven daarbij aan. Twee keer per jaar organiseren we een grote voorlichtingsavond voor MS-patiënten. Ook houden we consulten voor groepjes MS-patiënten. Dit levert vaak een leuke interactie tussen patiënten op.

Onderzoek

Naar MS wordt veel onderzoek gedaan. Er zijn steeds meer medicamenteuze mogelijkheden om patiënten beter te behandelen. Ook binnen het MS Centrum nemen we deel aan verschillende medicijnonderzoeken; patiënten kunnen hieraan meedoen. Daarnaast doen we onderzoek op het gebied van MS en arbeidsparticipatie.

Naast de patiëntenzorg houd ik me bezig met de organisatie van de zorg in het ziekenhuis. Ik ben in de periode 2019-2021 voorzitter van het bestuur van de Medische Staf.

BIG-registratie: 39019718201

Aandachtsgebieden

  • Multiple sclerose (MS)

Studie & opleiding

De opleiding geneeskunde heeft dhr. E.P.J. Arnoldus gevolgd aan de Universiteit van Leiden. In het Academisch Ziekenhuis Leiden (thans Leids Universitair Medisch Centrum) ben ik opgeleid tot neuroloog. Ik ben gepromoveerd op chromosomale afwijkingen bij hersentumoren.

Onderzoek & publicaties

  • Keuze behandelstrategie. Hoofdstuk 3 in Multiple Sclerose Lexicon deel 8 “Multiple sclerose en behandelstrategieën”, 2012.
  • Nieuwe behandelopties voor zenuwpijn. Modern Medicine 2008.
  • Postpartum stroke, a diagnostic challenge. American Journal Emergency Medicine 2008.
  • Een weinig bekende trias: striatale puntbloedinkjes, hyperglycaemie en hemichorea. Tijdschrift voor Neurologie en Neurochirurgie 2008.

Lidmaatschappen

  • Nederlandse Vereniging voor Neurologie
  • European Neurological Society
  • American Academy of Neurology