Wat is mijn BMI?

Snel naar

Laatste update 02 maart 2024

Bereken je BMI op de website van het Voedingscentrum. Hieronder zie je wat de uitslag van de berekening zegt over je gewicht.

BMI < 18,5

Je hebt een laag gewicht. Dit kan een risico voor je gezondheid zijn. Eet regelmatig en sla geen maaltijden over. Ga bij veel gewichtsverlies in korte tijd naar je huisarts.

BMI 18,5 – 24,9

Je hebt een gezond gewicht, houden zo! Zorg voor een gezond eetpatroon en voldoende beweging om dit gewicht te behouden.

BMI 25,0 – 29,9

Met dit BMI heb je overgewicht. Hierdoor heb je een verhoogde kans op gezondheidsrisico’s zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Zorg ervoor dat je niet verder aankomt of probeer af te vallen. Door gezond te eten en meer te bewegen verlaag je het gezondheidsrisico. Je vermindert deze risico’s al door 5 tot 15 procent van je gewicht af te vallen. Een diëtist kan je hierbij begeleiden.

BMI 30,0 – 34,9

Met dit BMI heb je ernstig overgewicht (obesitas). Hierdoor heb je een hoog risico op hart- en vaatziekten, diabetes, ademhalingsstoornissen en slijtage van je gewrichten. Probeer je gewicht te verlagen. Door gezond te eten en meer te bewegen, verlaag je het risico. Elke kilo minder telt. Je vermindert de gezondheidsrisico’s al door 5 tot 15 procent van je gewicht af te vallen. Een diëtist in de regio kan je hierbij begeleiden.

BMI 35,0 – 39,9

Met dit BMI heb je ernstig overgewicht (extreme obesitas). Hierdoor heb je een zeer hoog risico op hart- en vaatziekten, diabetes, ademhalingsstoornissen en slijtage van je gewrichten. Probeer je gewicht te verlagen. Elke kilo minder telt. Je vermindert de gezondheidsrisico’s door al 5 tot 15 procent van je gewicht af te vallen.

Door aanpassingen te maken in het eet-, beweeg- en leefgewoonten, verlaag je het risico. Zoek hiervoor professionele hulp bij een diëtist of psycholoog.

Indien je al een hoge bloeddruk, diabetes, ademhalingsstoornissen of aanwijsbare slijtage van je gewrichten hebt, kan een bariatrische operatie (een operatie ter behandeling van overgewicht) een hulpmiddel zijn. Met een verwijzing van je huisarts kun je een afspraak maken voor de screening bij het Obesitas Centrum. Na de screening weet je of je in aanmerking komt voor een operatie.

BMI > 40,0

Met dit BMI heb je ernstig overgewicht (morbide obesitas). Hierdoor heb je een zeer hoog risico op hart- en vaatziekten, diabetes, ademhalingsstoornissen en slijtage van je gewrichten. Probeer je gewicht te verlagen.

Door je eet-, beweeg- en leefgewoonten aan te passen, verlaag je het risico. Professionele hulp is hierbij belangrijk. Een hulpmiddel voor gewichtsverlies kan een bariatrische operatie zijn. Met een verwijzing van je huisarts kun je een afspraak maken voor de screening bij het Obesitas Centrum. Na de screening weet je of je in aanmerking komt voor een operatie.
 

Pagina delen?